Stor ökning av sökning på elcyklar

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

6-08-2018/ Sökningar på Google visar en del om det ökande intresset för elcyklar. Jämför man söktopparna april 2017 med april 2018 så var sökningarna nästan tre gånger fler på ”elcykel”.

Tjänsten Google Trends kan ge en del intressanta siffror över utvecklingen av sökningar om ”elcykel”. Tjänsten kan visa historik många år tillbaka, och kan dessutom visa sökintressent våra svenska län.

Störst sökintresse hittills för ”elcykel” var det veckan 8-14 april i år. Därmed fick den siffran 100 på Googles index. Tittar vi på 2017 samma period så är siffran 39. Sökningar på ”elcykel” har alltså blivit nästan tre gånger fler i år. 2016 var siffran 35 för motsvarande vecka. 

Det kan även noteras en tydlig uppgång av sökningarna i senare delen av september i fjol, det var då regeringen presenterade elcykelpremien som ger 25 procents återbetalning på en ny elcykel.

Google Trends visar tydligt att det är i år som sökintreset för elcyklar stuckit iväg i Sverige. Och sannolikt har intresset för de verkliga elcyklarna ökat ordentligt. Försäljningsstatistik för säsongen kommer att presenteras av Cykelbranschen i mitten av september.

Kanske vad många hallänningar funderar på? Foto: Björn Åslund

Halland i topp

Hur ser det då ut med sökningarna på ”elcykel” från olika län?

Här hamnar Halland i topp med index 100, följt av Gotlands län (78) och Jönköping (66) och Blekinge (62). Sist på listan med plats 21 hamnar Stockholms län med index 35.  Observepåra att dessa siffror inte speglar antalet sökningar hos Google. Siffran visar var söktermen var mest populär jämfört med den totala andelen sökningar på den aktuella platsen.

Sökstatistiken speglas till viss del också av statistik från naturvårdsverket. Även här toppar Halland, där det ansöktes om elcykelpremie 6,3 ansökningar per tusen invånare och därefter kommer Gotland (6,1 ansökningar per 1000 invånare) och Östergötland (4,3 ansökningar per 1000 invånare).  Stockholm var dock inte i botten här, med 3,9 ansökningar per tusen invånare. Sist kom Norrbottens län med 3,1 ansökningar per tusen invånare.

Läs mer

Annons: