Steglös växel med automatik

admin

admin

31 jan 2021

4-09-2019/ Eurobike 2019 är platsen där Enviolo visar sin nya steglösa navväxel med automatisk växling. Utifrån valda inställningar så väljer systemet den bästa utväxlingen, som sedan justeras steglöst. Detta gör att cyklisten kan trampa med en jämn kadens.

Eurobike är den europeiska cykelbranschen jättemässa, som äger rum 4-7 september i Friedrichshafen i södra Tyskland. Här kommer att presenteras en hel del nyheter som vi lär möta ute på cykelbanorna nästa år. En del av dessa lär du få läsa om här på www.alltomelcyklar.nu.

Olika varianter av elcyklar tycks få en mycket framträdande roll på Eurobike, enligt denna text länkade text från arrangören.

https://www.eurobike.com/en/meta/media/press-releases/press-release/?id=274

Det steglösa växelsystemet Enviolo har funnits på marknaden en tid, och bygger delvis på teknik från Nuvinci. Själva växlingstekniken nyttjar sig av metallkulor som steglöst kan vinklas steglöst mot drivhjul, därigenom undviker man den konventionella stegväxlingen.

I det nya Enviolo Automatiq är det en mjukvara som ser till att den automatiska växlingen sker så att cyklistens trampfrekvens (kadens) hålls i stort sett konstant. Det nya systemet har också vanlig manuell växling som ett alternativ.

En fördel med automatiken som framhålls är att man vid exempelvis stopp vid trafikljus startar med en lämplig låg utväxling, utan att behöva tänka på detta. Man kommer då igång snabbare och säkrare.

Det finns ju olika cykeltyper, och Enviolo har bemödat sig att ta fram fem olika varianter av detta växelsystem, bland annat för lastcyklar och för hyrcyklar, rapporterar Ebike-News.de.

Den första cykel som levereras med Enviolo Automatiq är TERN Compact Cargobike HSD S + (Photo: TERN)

Enviolo Automatiq är TERN Compact Cargobike HSD S + (Photo: TERN)

Hittills har sju cykeltillverkare avtalet om att introducera Enviolo Automatiq på cyklar till nästa modellår, alltså 2020.

Enligt Ebike-News.de är dessa:

Bergstrom (SP)

HNF NICOLAI (TR)

IBG Fietsenwinkel (CT)

Koga (TR)

Tern (SP)

Urban Arrow (CA)

Winora (TR)

Källa Ebike-news.de

https://ebike-news.de/enviolo-automatiq-eurobike-2019/184003/

Läs mer