Specialized vill få ut barnen i skogen – med en e-mtb

Björn Åslund

Björn Åslund

14 jun 2023

Specialized vill få barn att upptäcka mountainbiken. Men kanske blir utmaningen för stor att hänga med vuxna skogscyklister. Därför presenterar Specialized nu den elförstärkta Levo SL Kids som ska passa för barn med längder mellan 122 och 155 cm.

Ännu är det få cykelleverantörer som vågar sig på elassisterade mtb för barn. Vi har sett det tidigare hos Haibike. Kanske är det prislappen för en bra e-mtb, som gör att tillverkarna tvekar att satsa på unga, för det är nog få föräldrar som är beredda att slänga upp 45 000 kr, som alltså är prislappen för Levo SL Kids.

Men Specialized tror förstås på den nya Levo SL Kids, som man menar gör stigcykling möjlig på en ny nivå för framtidens cyklister och gör att de kan cykla tillsammans med vuxna oavsett terräng. 

Så här beskrivs den av Specialized: Modern, progressiv geometri. Lätt och tålig nog för stigen. Pålitliga komponenter. Avancerad Turbo OS-teknik. Den är designad från grunden för att ge barnen kraften, räckvidden och självförtroendet att göra sina drömmar till verklighet.

Det är samma motorsystem på Levo SL Kids som Levo SL-serien, vilket innebär Turo SL 1.2-motor och ett batteri på 320 Wh, som sannolikt ska räcka för väldigt länge på grund av barnets mindre vikt. Själva cykeln väger 16,6 kilo.

Responsiv

Specialized beskriver i sitt presskit, att man sett till ge cykeln en responsiv, men marknära känsla. Geometrin ska ge den unga cyklisten självförtroende att trycka på i en teknisk uppförsbacke eller att nå nästa krön för att sen få njuta av lite nedförsåkning.

Ett batteri på 320 Wh ska räcka för en hel dags cykling för barn, menar Specialized.

Stigcykling utvecklas snabbt och inte minst barn för den utvecklingen framåt. För att bli bättre och växa som cyklister behöver de den modernaste geometrin. Cykeln har utformats för att barnet ska kunna växa och utvecklas med den. Levo SL Kids har en ramhöjd för trygg känsla; med flackare gaffelvinkeln och ökad reach för att få stabilitet när det går fort.

Premium-komponenter

Levo SL Kids ska vara byggd för att köra hårt, stort och hålla i längden. RockShox Reba 100 mm AIR-gaffel ska ge offroad-prestanda och SRAM NX 11-delad drivlina tar hand om kraften i tramptagen, medan SRAM Level T hydrauliska bromsar ser till att all den kraften kan bromsas upp när det behövs.

Läs mer