Specialized gör det svårt för cykeltjuvarna

Björn Åslund

Björn Åslund

22 sep 2021

Så har Specialized presenterat uppgraderingar av elcyklarna Turbo Vado och Turbo Como. Nu får cyklarna systemlås, som ska försvåra ordentligt för cykeltjuvar. En av modellerna får också radar, som ska upptäcka bilar som närmar sig bakifrån.

De nya Turbo Vado och Turbo Como (stora bilden i sidans topp) är de smidigaste, tystaste, kraftfullaste och säkraste elcyklarna vi någonsin skapat, skriver Specialized i sitt presentationsmaterial. 

Cykelstölder bidrar till att en del avstår från dyra elcyklar. Nu har Specialized gjort det svårare för tjuvarna genom att alla cyklar har fått ett Turbo systemlås. Genom appen Mission Control kan motorn spärras och ett rörelsesensorlarm aktiveras.

Displayen MasterMind är hjärnan i alla nya Turbo elcyklar och introducerades i och med nästa generations e-mtb Turbo Levo. MasterMind-displayen visar all relevant information för cyklisten och erbjuder direktanpassning av assistanslägena. MasterMind samverkar med Mission Control- appen som har verktyg för optimering av räckvidd, avancerade inställningar och diagnostik under cyklingen.

MasterMind ger även möjlighet till trådlösa mjukvaruuppdateringar, vilket gör att nya bättre funktioner kan laddas hem.

De mest påkostade modellerna med beteckningen 5.0 är utrustade med Garmin Radar som samverkar med MasterMind-displayen. Den ger visuella, audiella och haptiska varningar om ett fordon närmar sig bakifrån på ett avstånd upp till 140 meter.

Specialized Turbo Vado.

Turbo Vado beskrivs som som en elcykel för allt från daglig pendling till snabba träningspass till äventyr som råkade bli längre än tänkt. Den finns i en rad olika modeller. Prislappen för de enklaste modellen börjar vid 36 000 kr.

Turbo Como beskrivs som en avslappnad och bekväm elcykel med kraft som får dig att cykla med självförtroende. Comon har lägsta insteg i Specialized sortiment, designad för att göra det lättare att bara kliva på och cykla. Även här är den enklaste modellen prissatt till 36 000 kr.

Specialized lanserar även en serie cykelväskor under namnet Tailwind. De ska vara aerodynamiska för minskar luftmotstånd och batteriförbrukningen.

Fotnot: Den nya e-mtbn Turbo Levo presenteras senare här på alltomelcyklar.nu.

Läs mer