Spårsändare avslöjade cykeltjuven

Björn Åslund

Björn Åslund

12 mar 2022

En pågående elcykelstöld som avbröts av patruller i centrala Stockholm i veckan ledde polisen till misstänkt stulna elcyklar och elsparkcyklar till ett värde av cirka 200 000 kronor. Cykeltjuven kunde följas då en elcykeln var försedd GPS-spårsändare.

På torsdagsmorgonen upptäckte en elcykelägare på Kungsholmen att hans elcykel med så kallad geotag började röra sig ifrån hans innergård där den stått låst under natten. Han kontaktade snabbt polis och kunde visa på en karta hur elcykeln rörde sig, skriver polisen på sin hemsida.

Geotag betyder alltså teknik som avger geografiska koordinater, vilket på cyklar i praktiken betyder att den är försedd med GPS spårsändare, som gör att ägaren kan övervaka och följa cykeln via en mobilapp.

En patrull tog upp jakten på elcykeltjuven och kunde följa honom till en adress i Vasastan. När polisen gjorde husrannsakan återfanns elcykeln tillsammans med ett 15-tal andra elcyklar och elsparkcyklar till ett sammanlagt värde av cirka 200 000 kronor.

I lägenheten greps tre personer misstänkta för stöld.

I början av april publiceras Allt om Elcyklars digitala tidning på Readly, där kommer att finnas ett större reportage där vi granskar GPS trackers för spårning av cyklar. 

På kan du läsa tidigare utgåvor av Allt om Elcyklar. En prenumeration på Readly kostar 99 kr i månaden, och ger tillgång till 1000-tals tidningar.

https://se.readly.com/products/magazine/allt-om-elcyklar?q=allt%20om

Läs mer