Solid-state kan ge batterier med helt andra prestanda

Björn Åslund

Björn Åslund

2 jul 2023

Solid-state-batterier kan innebära en revolution för elcykelbatterier. Ökad kapacitet, snabbare laddning och mindre risk för för bränder jämfört med dagens litiumjon-batterier. Cykeltillverkaren Stromer har avslöjat att sådana batterier är på gång.

Stromer har presenterat sina planer på den stora tyska cykelmässan Eurobike. Än så länge visas det bara upp som en prototyp, men man siktar på marknadslansering tidigast 2027, enligt tyska sajten Ebike-news.de.

Stromer samarbetar med tillverkarna Darfon och TD Hitech Energy för att kunna utrusta framtida elcyklar med keramiska solid-state batterier.

Fördelarna med solid state-batteriet för elcyklar är extremt spännande och gör redan nu att förväntningarna på den möjliga revolutionen på elcykelmarknaden ökar. För den nya tekniken lovar bland annat mer säkerhet , betydligt snabbare laddning och mindre vikt.

Brandrisken minskar

Enligt tillverkaren är den nya tekniken särskilt säker och minskar avsevärt risken för brand orsakad av antändande batterier. Att skära igenom mitten av ett sådant batteri kommer att bara göra det defekt, men innebär ingen risk för brand eller explosion för omgivningen, uppger Ebike-news.de

En annan stor fördel är att batteriet fungerar och laddas utan problem även vid låga temperaturer. Detta fungerar till och med fem till tio gånger snabbare än med konventionella litiumbatterier. Som ett resultat ska ett normalt elcykelbatteri kunna laddas på cirka 20 minuter. Dessutom är solid-state batterierna också lättare än jämförbara batterier av konventionell teknik. 

Tekniken för det keramiska solid-state batteriet kan därmed bli en ”game changer” inte bara för elbilar utan även för elcyklar. Tyvärr kommer det fortfarande att dröja ett bra tag innan den nya tekniken kommer ut på marknaden. Siktet är alltså inställt på lansering under 2027.

Källa: https://ebike-news.de/neuartige-e-bike-akkus-gezeigt-diese-zellen-koennten-alles-aendern/21253

Läs mer