Snart start för nya Stockholms nya ellånecyklar 

Björn Åslund

Björn Åslund

5 apr 2022

Under april rullar Stockholm ut sina nya lånecyklar Stockholm eBikes. Nu står det klart var de första cyklarna kommer att placeras. Prisnivåerna blir låga, från 11 kr för ett dygn.

Stockholms invånare kan möta vårsolen på splitter nya cyklar. Under april ställer Stockholm eBikes ut sina första cyklar på stadens gator. 1000 elcyklar fördelas på 100 stationer, berättar Miljöpartiet Stockholm i ett pressmeddelande.

– Äntligen börjar allt bli klart för starten av det nya lånecykelsystemet. Stockholm tar med detta ytterligare ett steg på väg mot att bli Europas ledande cykelstad. Nu gör vi det lättare och smidigare att förflytta sig klimatsmart i hela staden, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

157 kr för ett år

Inom kort lanserar Stockholm eBikes en hemsida och en app, där användare kan registrera sig och teckna abonnemang. Priset varierar från 11 kronor för ett dygn till 157 kr för ett år.

– Prisnivån är verkligen svårslagen. Det här betyder att nästan vem som helst kommer att ha råd att cykla i Stockholm, säger Daniel Mohlin, Nordenchef för CityBike Global och chef för Stockholm eBikes.

Stationsnätet sträcker sig vid starten från Stockholms universitet i norr till Gullmarsplan i söder, och från Stora Essingen i väst till Gärdet i öst. Stockholms trafikborgarråd betonar att detta bara är början.

– Utrullningen börjar i centrala Stockholm, där flest människor rör sig, men kommer snabbt att fortsätta till resten av staden. De här cyklarna är till för alla stockholmare, säger Daniel Helldén.

Även lådcyklar

Fullt utbyggt omfattar systemet 5150 elcyklar och 120 ellådcyklar fördelade på 300 stationer i samtliga stadsdelar. Efter invigningen i april kommer nya cyklar att ställas ut kontinuerligt.

Läs mer

Annons: