Smart laddare kan fördubbla batteriets livslängd

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

Att endast ladda till 80 procent uppges fördubbla batteriernas livslängd. Foto: Björn Åslund

5-11-2018 / Snart går att köpa en så kallad smart laddare för elcyklars batterier, som kan ställas in för mer skonsam laddning, som uppges kunna öka livslängden till det dubbla. 

(Texten har uppdateras) Hur mycket ett batteri kan starkt påverka livslängden. Att alltid ladda till 100 procent, som cyklarnas laddare normalt gör, minskar batteriets livslängd påtagligt.

 CALCE, ett testlabb vid University of Maryland, USA har gjort studier av cykelbatterier under ett år. De visade att laddning till 80 procent fördubblade livslängd jämfört med 100 procent laddning. Nöjer man sig med laddning till 60 procent

Detta resulterade i företaget ECOpro Technology har utvecklat Smart Loader E-bike Battery Saver (EBS). Med denna laddare, som ska ersätta originalladdaren, kan användaren kan välja att ladda 40 procent till 100 procent i fem steg. 40 procent uppges vara perfekt för långtidslagring, eftersom nedbrytningen av batteriet är försumbar mellan 30 och 50 procent. Man rekommenderas att normalt att ladda 60-80 procent för att spara livslängd, och bara ladda 100 procent vid längre resor.

För att avgöra laddningsnivån på batteriet, så mäter laddaren batteriets spänning med hög precision.

Laddare kommer att finnas för såväl 36 som 42 volt. Den första 36 volts laddaren kommer att finnas med kontakter för DC 5.5 x 2.5, DC 5.5×2.1, DC video (RCA) och XLR-5. Fler typer av kontakter kommer att finnas senare.

Enligt pressmeddelande från ECOpro Technology beräknas prislappen för laddaren bli 79,50 euro, och de kommer att säljas via återförsäljare. Med tanke på vad reservbatterier kostar, över 5000 kr för premiumbatterier, så kan denna kostnad var väl motiverad.

-Serietillverkning beräknas starta i januari 2019, uppger företagets vd James Post i ett mail.

Företaget ECOpro Technology har ännu ingen hemsida.

Ett företag som planerar att sälja laddaren är av allt att döma www.ebikebatterysystems.com

Red anm. Många av de vanligaste elcykelsystem har redan inbyggd begränsad laddning till cirka 80 procent, just för att ge mer livslängd till batterierna. Denna produkt är alltså inte relevant för alla elcyklar.

Läs mer