Smart cykelteknik i VanMoofs två nya

Björn Åslund

Björn Åslund

7 apr 2022

VanMoof har släppt två nya modeller. De nya elcyklarna VanMoof S5 och VanMoof A5 har en hel del smart teknik som ska underlätta ägandet och cyklandet.

Den nederländska elcykeltillverkaren är känd för sina djärvt designade elcyklar utrustade med teknik i frontlinjen. De nya modellerna driver den utvecklingen framåt.

VanMoof S5 fräschar upp företagets raka ramdesign. VanMoof A5 (bilden i topp på sidan) får en ny vinklad ram som av typen lågt insteg. Pakethållare i front och bak, som syns på bilden, är dock extra tillbehör.

Cyklarna har VanMoofs generation fem av framhjulsmotor med 250W kontinuerlig märkeffekt. Drivsystemet har elektronisk växling i ett internt baknav, vridmomentsensor och ett integrerat batteripaket i ramen. 

Som tidigare har de en boost-knapp för ett extra tillskott av vridmoment upp till 68 Nm, som är användbart i backar och när man behöver acceleration.

Båda cyklarna har en uppdaterad version av smarta låset Kick Lock, som låser bakhjulet med ett tryck på en knapp. I VanMoofs mobilapp blir det möjligt att även följa en stulen cykel. VanMoof utlovar att deras Bike Hunters ska hitta cykeln inom två veckor, misslyckas detta ska man få en ny cykel. Annan teknik för att försvåra stölder är inkluderingen av Apple Find My-teknik, muttrar och bultar med stöldskydd samt en automatisk funktion som känner igen ägaren (ägarens mobil).

VanMoof S5.

Cyklarna har automatisk växling med ett treväxlad internt växel baknav. Belysningar har förbättrats uppger företaget. Cyklarna har även SP Connect mobilhållare med USB-C-laddningsport. 

Med de nya modellerna introducerar VanMoof Halo Ring Interface, som är runda LED-lampor på styret som informerar om hastighet, effektläge och batterinivå. 

VanMoof S5 är byggd för cyklister med längd 162 till 210 cm. 487 Wh-batteriet är inneslutet i ramen, vilket alltså kräver eluttag där cykeln förvaras och laddas. Enligt VanMoof ger batteriet en räckvidd på 60 km på högsta effekt och 150 km på lägsta effekt.

VanMoof A5 är byggd för cyklister mellan 155 och 200 cm. Den väger på 22 kg och har mindre 24-tumshjul, samt ett något mindre 463 Wh-batteri.

Cyklarna beställs över nätet, och de aktuella priserna är 2498 euro för båda de nya modellerna. 

VanMoof har numera med representation, ett företag i Stockholm erbjuder testcykling och service av cyklarna.

Läs mer

Annons: