Skrota bilen och få premie till elcykel

admin

admin

2 feb 2021

Litauens medborgare har erbjudits tusen euro att skrota sina gamla bilar. Denna premie får läggas på tvåhjuliga elfordon som elcyklar eller kollektivtrafik.

Sverige har både testat en skrotningspremie för bilar såväl som att ge en generös premie till de som köper en elcykel eller andra tvåhjuliga elfordon. 

I Litauen har man valt att slå två flugor i en smäll genom att kombinera de två incitamenten – åldrade bilmodeller ersätts med utsläppsfria tvåhjulingar, berättar Nyteknik.

https://www.nyteknik.se/fordon/byt-in-skitiga-skrotbilen-mot-en-elcykel-framgang-for-litauens-koncept-7004338

Under våren rullade miljömyndigheten ut sitt program. Med en budget på åtta miljoner euro och en befolkning på nästan 2,8 miljoner personer vågade man sig på att utlova upp till tusen euro (10 375 kr) per individ till att köpa en cykel, elcykel, elskoter eller elmotorcykel. Pengarna har också kunnat användas för att köpa resor i kollektivtrafiken.

Enligt Nyteknik, som hänvisar till sajten The Next Web, har hittills 8 518 personer fått ta del av pengarna. Störst andel har hittills spenderats på cyklar och elskotrar, med 4,95 miljoner euro. 269 000 euro har gått till elcyklar – 136 000 euro lades på elmotorcyklar och e-mopeder, samt 50 000 euro som gick till resor i kollektivtrafiken.

https://thenextweb.com/shift/2020/10/29/lithuania-cash-for-clunkers-scheme-old-cars-out-escooters-in-ebikes/

7-11-2020 

Läs mer