Självkörande elsparkcyklar en möjlig lösning

Björn Åslund

Björn Åslund

1 feb 2021

Företaget Tortoise har kombinerat autonom teknologi med mänsklig intervention som en potentiell lösning på frågan om övergivna elsparkcyklar i städer. De ska bli självkörande och kunna hitta till lämpliga parkeringsplatser.

Det är alltså det växande problemet med övergivna elsparkcyklar, som inte alltid finns vid tillgängliga uthyrningsplatser som fått företaget Tortoise att försöka hitta en teknisk lösning.

Tortoise har har ambitionen att operatörerna av elsparkcyklar över hela världen ska blir mer effektiva genom att utveckla ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att flytta små elfordon till de platser där de behövs bäst.

Genom partnerskap med städer vill Tortoise ta reda på var sparkcyklarna säkert kan förflytta sig autonomt med låg hastighet. Som alternativ till självkörande är planen att elsparkcyklarna ska kunna fjärrköras av människor.

Dagens elsparkcyklar är ju tvåhjuliga, vilket knappast lär fungera för körning utan människa ombord. Hur detta ska lösas framgår inte direkt, men att döma av skisser på Tortoises webb så ska cyklarna förses med små stödhjul.

Ett partnerskap med staden Peachtree Corners, Georgia, USA har bildats för att demonstrera hur tekniken kan göra skoter till ett transportalternativ vid Atlanta Tech Park, som kämpar med trängsel under lunchtimmarna, berättar sajten Intelligent Transport.

-Vi är glada över att utforska hur Tortoise kan göra delade elsparkcyklar och cyklar till ett livskraftigt transportalternativ för invånarna i Peachtree Corners. Tortoise tar upp många av de stora utmaningarna och bekymmer som uttryckts av människor i det förflutna och kommer att förvandla delad mikromobilitet till en värdefull tillgång för vår stad och våra invånare, säger Brian Johnson, stadschef i Peachtree Corners.

Förutom att arbeta med städer arbetar Tortoise enligt uppgift nära med den privata sektorn. Tortoise ska ha bildat partnerskap med operatörer och tillverkare (OEM) över hela världen. Wind, Gotcha, CityBee, Go X och Shared kommer att vara de första operatörerna som distribuerar Tortoise på sina respektive marknader. Tillverkare som ACTON, Tronx Motors, Veemo och YIMI kommer att integrera tekniken i cyklar och skotrar som de utvecklar för operatörerna.

Läs mer:

Intelligent Transports artikel

Tortoises hemsida

https://www.tortoise.dev/

21-10-2019

Läs mer

Annons: