Självkörande elcyklar ska förbättra cykeldelning

admin

admin

2 feb 2021

 MIT Autonomous Bicycle är tänkt att fylla ett tomrum på marknaden för cykeldelning. Cykeln ska bli självkörande och kunna komma på beställning.

Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA tror att autonoma självkörande elcyklar kan fungera som ett komplement nuvarande modeller för cykeldelning där cyklarna inte finns direkt tillgängliga, berättar Bike-Eu.com.

Gruppen MIT Media Lab City Science föreslår en lösning som ska utveckla nuvarande delningssystem. Det är en självkörande on-demand elcykel, som är tänkt att fungera i delningsekonomin och ge en bekvämlighet som inte klaras av befintliga delningslösningar. 

En första prototyp

-En av de viktigaste aspekterna för att göra cykel självkörande är att skapa självbalansering, säger MIT-forskarna. 

-För att lösa den utmaningen utformade vi en mekanism med två olika konfigurationer. MIT Autonomous Bicycle har en mekanisk anordning som gör att den lätt kan omvandlas från vanligt cykelläge (när den används av cyklist) till ett trehjulingsläge (när användaren stiger av cykeln).

Prototypen inkluderar också elmotorer för att driva cykeln när den är självkörande: en navmotor för att köra framhjulet och en andra motor för styrning. 

För att använda cykeln behöver användaren att beställa den i en app. Cykeln kommer då självkörande till användaren. Användaren cyklar sedan till sin destination. När resan är klar åker cykeln till nästa användare eller stannar till vid en laddstation.

Alternativ cykeldelning

MIT Autonomous Bicycle Project anser att självkörande cyklar kan fungera som ett alternativ till nuvarande modeller för cykeldelning. Forskarna säger att många cykelsystem ofta har problem med att balansera placeringen sina cykelflottor – det kan uppstå överskott av cyklar på olika platser.

Den nuvarande prototypen manövreras via en fjärrkontroll. Nästa steg inkluderar ytterligare integrering av maskinvaran och mjukvaran för självkörning och utvärdera möjliga affärsmodeller.

FÖR DIG SOM VILL VETA MER OM ELCYKLAR

—- Alla cykeltester 2020 och äldre —- (länk)

— Köpguiden 2020: Hitta rätt cykeltyp — (länk)

(Foto: Maitane Iruretagoyena.)

1-09-2020

Läs mer