Självkörande även på cykelbanan

admin

admin

31 jan 2021

2-1-2019 / Självkörande bilar har vi hört talas om. Men självkörande elcyklar, jo det finns. I tyska Magdeburg kan man möta en eldriven förarlös cykel, trehjulig sådan. 

(Bildtext: Forskarna i Magdeburg använder samma teknik till den förarlösa cykeln som till självkörande bilar. Foto: Harald Krieg/universitetet Magdeburg)

Cykeln ska styra, bromsa eller väja för hinder av sig själv. Via en app ska cykeln kunna beställas till den som behöver hjälp att bära eller ta sig fram. Med en identifikation med en QR-kod låser man upp cykeln och kan trampa iväg till eller ifrån närmaste busshållplats eller tågstation.

Cyklarna ska främst kunna användas i förorter eller utanför städerna där trafiken inte är tät. Cykeln ska på egen hand kunna ta sig till en laddningsstation, såsom automatiska gräsklippare gör i dag.

– Cyklar rör sig närmare gångtrafikanter, men går också saktare och är lättare än bilar. De utgör inte samma risk för fotgängare, säger Stephan Schmidt, forskare vid universitetet i Magdeburg till SVT Nyheter.

På länken till SVT finns även en video som visar cykel i aktion (länk här under).

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/tyska-forskare-forarlosa-el-cyklar-ar-framtiden

Självkörande på två hjul

Ännu märkligare är nog självkörande och självbalanserande tvåhjuliga cyklar. För några år sedan presenterade Google en självkörande elcykel, men det blev snart uppenbart att det vara ett första april-skämt. Men det finns seriösa försök. Vid Fung Institute  som tillhör Berkeley universitet i Californien jobbar man dock på att förverkliga den tvåhjuliga självkörande elcykeln.

Orsaken till detta uppdrag är att stora cykeldelningssystem har stora kostnader med att samla ihop cyklar utspridda i städerna. Man hoppas att självkörande elcyklar automatiskt ska kunna köra tillbaka till hyrstationerna, och därmed minska driftskostnaderna. Man har byggt en småskalig model med hjälp av Lego Mindstorm för att visa att det kan fungera. En fullskalig modell är under utveckling.

Läs mer här:

https://funginstitute.berkeley.edu/capstone-project/self-driving-e-bike-design/FAKTA

En längre text finns på Tellerreport

http://www.tellerreport.com/tech/–autonomous-driving–the-ghost-wheel-of-magdeburg-.S1ePQd-o7.htmlAnnonsAnnons

Läs mer

Annons: