Shimano utvecklar mittmotor med växellåda

Björn Åslund

Björn Åslund

1 feb 2021

Slutet för utanpåliggande växlar är i sikte? Shimano söker patent på mittmotor med inbyggd växellåda.

Utanpåliggande växlar är ju enormt utbredda hos lite bättre cyklar, oavsett om det är med elassistans eller inte. Utanpåliggande har sina fördelar, ganska enkla  system och med små energiförluster, men samtidigt har de nackdelar. De slits ganska hårt av grus och salt. Och vid mycket snö kan växelföraren och kassetten (alltså kuggdrevet på bakhjulet) kladda igen, så det inte går att växla. Utanpåliggande kräver som regel lite mer skötsel.

Så den som hittar bättre system kan få ett enormt genomslag på cykelmarknaden. Shimano är redan en sådan jätte på cykelkomponenter, som har muskler att ruska om marknaden.

Nu har sajten Bike Radar hittat uppgifter om patent som tydligt visar att Shimano håller på med utveckling av en växellåda i en mittmotor, och den ska fungera både för landsvägsycklar och mountainbike.

I patentet finns detaljer om exakt hur växellådan kan fungera tillsammans med uppgifter om en lågfriktionsbeläggning för kedjeband och kedjor som har potential att minska motståndet från en växellåda, är Bike Radars analys.

Om detta patent blir verklighet och adopteras av de stora cykelvarumärkena, vilket inte är osannolikt med tanken på Shimanos inflytande på marknaden, har denna konstruktion en potentiellt till enorm förändring av cykeldesign. Kanske rent av så att utanpåliggande växlar så småningom försvinner?

Läs på Bike-Eu.com

https://www.bike-eu.com/sales-trends/nieuws/2019/11/shimano-to-upgrade-steps-e-bike-drives-with-gearbox-10136927

Läs mycket mer på Bike Radar

https://www.bikeradar.com/news/shimano-gearbox/

Läs mer