Scotts enduro-hoj i elversion

Björn Åslund

Björn Åslund

2 feb 2021

Scott breddar sitt utbud av e-mtb med en elassisterad version av Scott Ransom. Den är byggd för de värsta utmaningarna, inom segmentet enduro / freeride i tuff terräng.

Enduro inom mtb handlar om att ta sig upp för rejäla bergssluttningar och ned så fort som möjligt. Det gäller alltså att snabbt kunna susa nedför genom hopp, kurvor och allt möjligt elände som bergens stigar erbjuder. Ransom är ursprungligen Scotts version av mtb-cykel för denna typ av terrängcykling. Nu har alltså Ransom tagit steget in i den elektriska cykelvärlden.

Den är byggd med progressiv geometri, beskriver Scott i sitt PR-material. Dämpning med 180 mm slaglängd både fram och bak. Dämpningen är gjord så kompressionen är mjuk i början av slaglängden, men blir hårdare mot slutet.

Elstödet kommer från Bosch Performance CX generation fyra, som kan ge upp till 85 Nm i vridmoment, och upp till 340 procent elstöd. Batteriet på 625 Wh är integrerat i ramen, men kan enkelt plockas ur.

Den kommer i två versioner med olika specar på utrustningen. Toppmodellen Scott Ransom eRide 910 har växelsystemet SRAM X01-NX Eagle med tolv växlar. Skivbromsarna är Shimano XT med fyra bromskolvar. Dämparna kommer från FOX. Prislappen, enligt Scotts webb, 83 995 kr.

Den lite enklare modellen Ransom eRide 920 har prislappen 66 995 kr, enligt Scott. Den har 12 växlar SRAM Eagle. Framgaffeln dämpas av RockShox ZEB / Air och bak sitter FOX Float X2 Performance / Air. Även här fyrkolvs skivbromsar, men de heter Shimano BR-MT520.

Både modellerna har kablar dragna för den som vill eftermontera belysning.

LÄS MER
— Från mtb till e-mtb. Hur är det? —(länk)
(tre erfarna mtb-åkare berättar)

23-09-2020

Läs mer