Säljförbudet mot Hövding hävs av förvaltningsrätten

Björn Åslund

Björn Åslund

11 apr 2024

Konsumentverket har tidigare förbjudit Hövding Sverige AB att sälja den uppblåsbara cykelhjälmen Hövding 3. Efter att bolaget gått i konkurs beslutade förvaltningsrätten att konkurs­boet fick överta konkursbolagets talan i målet. Förvaltningsrätten i Karlstad har nu upphävt Konsument­verkets beslut, rapporterar bland annat Realtid.

Säljstoppet innebar ett hårt slag om bolaget Hövding vilket ledde till konkurs. 

Konkursförvaltare har sålt cykelhjälmstillverkarens teknik och patent till österrikiska Isi Group.

”Isi Group inser värdet och potentialen i Hövding Sverige AB:s teknologitillgångar, med strategiska avsikter att fortsätta och ytterligare utveckla segmentet för bärbara krockkuddar”, har bolaget sagt tidigare i en kommentar.

Om ny ägare och det hävda säljstoppet innebär att Hövdings uppblåsbara huvudskydd åter dyker upp på svensk marknad återstår att se.

Källa:

https://www.realtid.se/forbud-att-salja-hovdinghjalmar-upphavs/

Allt om Elcyklar på Readly: Stort tema om stöldskydd

Nu finns magasinet Allt om Elcyklar nr 1/2024 att läsa på Readly (innehåller 1000-tals digitala tidningar).

Cykelstölder drabbar oss elcyklister särskilt hårt. I tidningens stora tema (12 sidor) fördjupar vi oss i cykelstölder och tipsar om hur du kan skydda din elcykel bättre. 

https://se.readly.com/products/magazine/allt-om-elcyklar

Aktuellt

Crescent och Ecoride är stora svenska märken inom elcyklar. Båda tror att allt fler lastcyklar komimer rulla ut under 2024. Crescent satsar på en longtail (med förlängd pakethållare) för att klara vardagstransporterna, medan Ecoride tror mer på en tvåhjuling med låda fram.

Naturvårdsverket har inte ändrat sig kring allemansrättens restriktioner kring elcyklar. Men rättsläget är oklart, då frågan ännu inte prövats i domstol.

Tester

Som vanligt har vi testat ett gäng elcyklar. Bland annat nykomlingen Yamaha Booster Easy, som verkligen inte ser ut som en vanlig elcykel.

Testade elcyklar: Cake Åik (lastcykel), Crescent Elvira (damcykel med mittmotor), Gazelle Avignon (lågt insteg med mittmotor), Crescent Elder 20S (hybrid med mittmotor), Riese&Müller Multitinker (longtail lastcykel), Vaya Classic (budgetcykel med navmotor) och Yamaha Booster Easy. 

Läs mer