Så finns då e-Brompton på marknaden

admin

admin

2 feb 2021

Den vikbara cykeln Brompton hålls högt av många cyklister. Efter flera års utvecklingsarbete finns nu den elektrifierade Brompton ute på marknaden.

Ägare av den klassiska Brompton brukar framhålla vilka bra cykelegenskaper den har, trots att den är vikbar och med små hjul.

Men Brompton vill inte missa den elektriska trenden. Redan för flera år sedan aviserades att en e-Brompton var på gång. Eftersom Brompton har ett rykte att vårda, så förstår man ribban lågt högt för den elektrifierade varianten. Därtill utmaningen att få in motorsystem och batteri, utan att de goda cykelegenskaperna försämrades.

Den nya modellen har en liten framhjulsmotor. Batteriet sitter i en liten väska som monteras i fronten. 300 Wh batteri ska ge cirka 60 km körsträcka på lägsta effekt om cyklisten väger 90 kilo, uppger Brompton.

Momentsensor

Cykeln har navmotor som styrs av både rotationssensor och momentsensor i pedalerna. Momentsensor är sällsynt på navmotor, men betyder alltså att den känner av cyklistens pedaltryck, vilket ger en bättre kontroll av motorkraften.

Självklart ska den vara lika vikbar som den klassiska modellen. Dock förstås något tyngre. Cykeln väger 13,7 kilo, och batteripacket 2,9 kilo. Svenskt pris börjar vid 34 500 kr på Bromptons hemsida.

Brompton är ett brittiskt företag med tillverkning i London. I Sverige finns ett antal cykelbutiker som säljer Brompton, huruvida dessa redan har e-Brompton vet vi inte, men sannolikt dyker den upp så småningom.

För utvärdering och test av denna elcykel hänvisar vi för ovanlighetens skull till en annan sajt. Brittiska Ebiketips har granskat e-Brompton ordentligt.

https://ebiketips.road.cc/content/reviews/electric-conversion-kits/arcc-e-pod-brompton-2317

FÖRDJUPNING… 

—- Länk till våra cykeltester 2020 —-

—Köpguiden 2020: Hitta rätt cykeltyp—

(Bild: Brompton)

18-03-2020

Läs mer