Punkteringsfria däck i sikte

Björn Åslund

Björn Åslund

25 mar 2021

Punkteringsskyddade däck är numera standard på nya cyklar. Nu tycks helt punkteringsfria cykeldäck vara i sikte. Detta har presenterats av The Smart Tire Company som utvecklar däck för Nasa.

Bland annat Ny Teknik berättar om företaget The Smart Tire Company som tagit fram cykeldäck baserade på teknik för Nasas roverfordon som ska rulla på Mars. Det handlar om luftfria däck vars nät av minnesmetall ersätter gummit.

Denna teknik ska förstås också kunna användas på jorden. Det ser ut som att cykeldäck blir den första kommersiella produkten. Planen är att cykeldäcket ska lanseras på marknaden under 2022 under varumärket Metl.

Det luftfria däcket är tillverkat av en legering av nickel-titan som är lika elastisk som gummi men samtidigt har titanets styrka, uppger Ny Teknik.

Minnesmetallens förmåga till fasövergång under påfrestning innebär att punkteringar blir ett minne blott. Det kan återfå hundra procent av sin ursprungliga form på molekylär nivå på ett mycket snabbt sätt. Det hela påminner om gummii, hävdar företaget.

– Minnesmetall-legeringar ser extremt lovande ut och kommer att revolutionera däckindustrin. Och det är bara toppen på isberget, säger Santo Padula som är materialforskare vid Nasa, enligt Ny Teknik. 

KÄLLA: https://www.nyteknik.se/fordon/cykeldack-av-minnesmetall-beter-sig-som-gummi-7011824

Läs mer