Prognos: 50 000 elcyklar sålda under 2016

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

31 jan 2021

Bild: Vinora Yakun Plain får kanske fart på försäljningen av premiumcyklar nästa säsong. 

Text: Björn Åslund och Gustav Forsberg

 Försäljningen av elcyklar har visat fortsatt god tillväxt. Preliminära siffror tyder på att de sålts 50 000 elcyklar under cykelåret 2016, enligt Joakim Stenberg vid branschorganisationen Cykelbranschen.

2015 såldes cirka 30 000 elcyklar, och inför 2016 spåddes en fortsatt snabb ökning, vilket nu ser ut att besannas:

– Vår prognos är att det säljs 50 000 -elcyklar under året, säger Joakim Stenberg. 

Cykelbranschen räknar cykelåret från 1 september till  31 augusti. Dessutom täcker inte Cykelbranschen mer än 40 procent av marknaden. De stora lågpriskedjorna, som säljer många elcyklar, räknas inte in. Cykelbranschen gör dock en uppskattning på lågpriskedjornas försäljning, uppger Joakim Stenberg.

– Så vi är hyfsat säkra på sifforna, säger han.

Allt om elcyklar har kontaktat ett antal butiker och butikskedjor, för få att en uppfattning om kundernas intresse. Det ger en ganska splittrad bild av ökningen:

Butikskedjan Sportson har 23 butiker som säljer cyklar.

– Vi ser en ganska kraftig förbättring, antalet med elcyklar har ökat med 33 pro-cent hittills i år, säger Jonas Holtbo som är marknadschef.

Även snittpriset per elcyklar har ökat hos Sportson, från cirka 13 000 kr före-gående år, till cirka 17 000 kr i år.

Jonas Holtbo tycker sig också se en ändrad attityd till elcyklarna, och lite andra typer av kunder.

– Tidigare tyckte många att elcykeln var fusk. Men det har ändrats, nu ser vi fler yngre köpare, i 25–30 årsåldern, som ser ett smidigt transportalternativ. Elcykeln har blivit ett tungt alternativ till att ersätta bilresor i vardagen.

Jonas Holtbo tror att ökningen fortsätter nu när många börjar förstå elcykelns möjligheter.

Söders cykel är en större cykelbutik på Södermalm i Stockholm. Inför 2016 tog ägaren Roger Harrfors ordentlig höjd för stor efterfrågan, och beställde många elcyklar:

– Fortfarande säljer vi mest elcyklar kring 15 000 kr. Vi säljer fler premiumcyklar, men den stora boomen har inte riktigt kommit, så av dem har vi inte sålt så mycket vi hoppades på.

Så hösten inleds med rea, och då kommer köparna igen, de som väntat på rean, beskriver Roger Carrfors.

Haga Cykel har tre cykel butiker, varav en i Nyköping:

– Vi har absolut dubblat försäljningen av elcyklar i år, säger Elin Tibblin som är butikschef.

– Nu är det inte bara äldre som köper elcyklar, nu kommer det in barnfamiljer som vill kunna cykla lättare barn bakpå cykeln.

De flesta cyklar från Haga Cykel ligger ännu i prisklass mellan 15 000–17 000 kr, men Elin Tibblin har noterat en oväntat efterfrågan på sportiga cyklar med mittmotor i en lite dyrare priskategori.

Från en större cykelbutik Dalarna, kommer lite dystrare tongångar.

– Marknaden för elcyklar har stagnerat. Vi har mycket kvar i butiken och det blir mycket rea, säger ägaren som också anser sig tala för flera. Han uppger sig ha pratat med flera andra butiker och säljare. Hans uppfattning är att elcyklarna ligger på fjolårets volym.

– Vi kan också se det på att leveran-törerna skickar ut realistor till butikerna. Leverantörerna har kvar i sina lager som de vill bli av med.

Utifrån den beskrivningen kan vi alltså räkna med en hel del prissänkningar under hösten.

Läs mer