Powerfly uppdateras med Bosch smarta system

Björn Åslund

Björn Åslund

24 mar 2023

Även Trek har uppdaterat sina e-mtb i Powerfly-serien med Bosch senaste motorsystem, det som kallas det smarta systemet.

 Powerfly-serien har en enorm bredd, med olika ramar, olika dämpning, olika växlar, olika bromsar, med mera.

Genomgående har de Bosch starkaste motorsystem, Bosch Performnace CX med 85 Nm vridmoment, som ju bör räcka för de allra flesta terrängcyklister. Här finns dock en distinktion. Inte alla Powerfly har Boschs smarta system, det finns endast på den heldämpade serien Powerfly FS Gen 3 och på serien Powerfly Gen 4 som har hardtailramar.

Trek konstaterar man kan snåla lite och välj en föregående modell med Boschs legendariska eBike System 2 (Powerfly FS Gen 2/Powerfly Gen 3). Alla generationer har Treks exklusiva och avtagbara RIB-batteri (ramintegrerat batteri). 

Powerfly FS 7 Gen 3

Värstingen

En värsting i Powerfly-serien bland de heldämpade är nya Powerfly FS 7 Gen 3, som har ett batteri på 625 Wh. På styret finns den avancerade Kiox-displayen. I fram är den dämpad med gaffeln RockShox Gold RL 120 mm och har 100 mm slaglängd bak. Den har kraftfulla hydrauliska skivbromsar med 4 kolvar, och en 12-växlad Shimano-drivlina och en droppersadelstolpe.

Prislappen ligger strax under 80 000 kr, enligt Trek.

Men det finns en ännu exklusivare modell bland de nya, nämligen Powerfly FS 9 Equipped (som syns på sidan topp) som är en heldämpad el-mountainbike som är byggd såväl för tuffa rundor på stigarna och krävande jobbpendling. Här har man lagt till skärmpar, pakethållare och belysning fram och bak, för att cykeln ska flexibelt kunna växla mellan olika uppdrag. I övrigt en komponent-standard liknande FS 7. Men prislappen sticker iväg till cirka 101 000 kr.

 

Instegsmodellen

Powerfly 4, Gen 3

De två hittills beskrivna är ordentligt påkostade, så det kan ju vara intressant att titta vad som finns i andra ändan av prislistan. Då hamnar vi bland hardtail-cyklar, som endast har dämpning i gaffeln. 

Powerfly 4 gen 3 är instegsmodellen bland dessa. Även här är det med Bosch Performance CX-motor med 85 Nm, dock ej med det nya smarta systemet, och ett batteri på 500 Wh. Den har en Bosch Purion-controller, en 1×10 Shimano-drivlina och en dämpad låsbar gaffel. Här har prislappen satts till 40 099 kr av Trek.

Sammalagt finns åtta olika Powerfly hardtail, varav en också är av Equipped-typ med pakethållare, skärmar och belysning.

Läs mer