Portugal kapar moms på cyklar

Björn Åslund

Björn Åslund

14 dec 2022

European Cyclists’ Federation rapporterar att Portugal har skrivit in en ändring av 2023 års statsbudget, som minskar momsen på cykelförsäljning. Momssatsen blir nu 6 procent och gäller även elcyklar.

Drivkraften till denna ändring är målet är att öka andelen cykel i trafiken till 10 procent till 2030. Den reducerade momsen ska innebära att cykelköparna kan spara hundratals euro, berättar bland annat Cycling Industry News.

Detta beslut kommer ett år efter att EU antog lagstiftning som gör det möjligt för medlemsländer att tillämpa reducerade momssatser på leverans, uthyrning och reparation av cyklar, inklusive elcyklar. Portugal blev det första landet att använda sig av denna möjlighet.

Portugisiska konsumenter kommer nu att kunna köpa cyklar till den lägsta momssatsen på 6  procent från och med den 1 januari 2023. Besparingspotentialen är tydlig. Vid köp av en elcykel som kostar 2 000 Euro med nuvarande standardmomssatsen skulle konsumenterna spara nästan 300 Euro.

Mål skydda miljö

Sänkningen av momssatsen för cyklar i 2023 års statsbudget motiverades specifikt med målet som är inskrivet i den portugisiska nationella cykelstrategin att nå en andel cykel av trafiken på 4 procent till 2025 och 10 procent till 2030. I den förklarande texten står det: 

”En sådan ambition är väsentlig för att skydda miljön, minska förbrukningen av fossila bränslen, människors hälsa och ekonomi samt livskvaliteten i och runt städer kräver naturligtvis åtgärder som stimulerar paradigmskiftet från bil till cykel.”

Källor

https://ecf.com/news-and-events/news/pay-less-ride-more-portugal-first-eu-country-reduce-vat-rate-bicycle-purchases

https://cyclingindustry.news/portugal-the-first-eu-country-to-reduce-vat-on-bicycle-purchases/

Läs mer