Porsche satsar utveckling av elcykelsystem

Björn Åslund

Björn Åslund

13 dec 2022

Sportbilstillverkaren Porsche ser potentialen i elcyklarna. För att få fart på sin elcykelverksamhet har Porsche och Pon Holdings bildat två samrisk-företag, som ska utveckla drivsystem för elcyklar.

Porsches lanserade sin första två elcyklar våren 2021. De säljs ännu inte i Sverige vad vi känner till. Men företaget har ett starkt och känt varumärke, så vi utesluter inte att de dyker upp här så småningom.

Under de senaste månaderna har Porsche förvärvat andelar i flera företag på elcykelmarknaden. Förutom det kroatiska elcykel-märket Greyp,har man köpt upp Fazua, som har blivit känt för sina kompakta mittmotorer. 

Fazua och dess kompakta drivsystem kommer att stanna kvar på marknaden. Men Porsche kommer också att utveckla och producera elcykeldrivsystem under varumärket Porsche. Båda produktkategorierna kommer att distribueras till elcykeltillverkare över hela världen, berättar Bike-Eu.com

Hur mycket som investerat i de båda företagen är oklart. Enligt en talesperson för företaget kommer det troligen att ta till mitten av decenniet innan de första produkterna kommer att lanseras och det är för tidigt att uttala sig om förväntad framtida försäljning.

De två företagen

Det nygrundade samriskföretaget Porsche eBike Performance GmbH, baserat i Ottobrunn nära München, kommer att utveckla elektriska drivsystem för tvåhjulingar. Dessa inkluderar motorer, batterier och den nödvändiga mjukvaruarkitekturen. 

Stuttgart-baserade P2 eBike GmbH har för avsikt att använda dessa drivsystem för att lansera en ny generation av Porsche elcyklar från mitten av detta decennium.

Källa:

https://www.bike-eu.com/43469/porsche-starts-developing-e-bike-drive-systems

Läs mer