Polisen: Skjutsning på elsparkcyklar inte tillåtet

Björn Åslund

Björn Åslund

28 jul 2021

Allt fler olyckor med elsparkcyklar rapporteras. Inte minst beror det på fyllekörning. Polisen vill också varna för skjutsning, som inte är tillåten på elsparkcyklarna på samma sätt som på cyklar.

Bland annat Dagens Nyheter har rapporterat om att sjukvården får ta hand om allt fler personer som skadat sig vid olyckor med elsparkcyklar.

https://www.dn.se/sverige/lakare-befarar-fler-elsparkcykelolyckor-i-sommar/

Många olyckor sker sent på nätterna, och ofta visar det sig att föraren varit onykter på väg hem från krogen. Flera bolag som hyr ut elsparkcyklarna har nu gjort restriktioner på helgnätter, ett bolag sänker maxhastigheten efter midnatt, ett annat bolag stänger uthyrningen efter midnatt.

Polisen, bland annat i Stockholm, har uppmärksammat olycksutvecklingen och därför ökat insatserna för att elsparkcyklisterna ska hålla sig till reglerna.

Ett utbrett problem är att elsparkcyklarna används för att ta med passagerare, vilket inte är tillåtet på samma sätt som med vanliga cyklar, berättar Fredrik Ehrström vid Södermalmspolisen i Stockholm. 

-Elsparkcyklarna är inte byggda för skjutsning, de har inte skydd och inte bromsar som är byggda för den belastning, säger han.

Han hänvisar till Transportstyrelsens hemsida, där man hittar regler kring att ta med passagerare på cykel eller moped.

•På en cykel eller en moped får inte samtidigt färdas flera personer än cykeln eller mopeden är byggd för.

•När en cykel eller moped klass II har lämpliga säten och effektivt skydd mot hjulekrarna får dock på fordonet färdas ytterligare.

Blir man stoppad av polisen för otillåtet antal passagerare på cykel, väntar 500 kr i böter per person. Dessutom hamnar man i belastningsregistret fem år framåt.

Fredrik Ehrström har sett åtskilliga exempel på olaglig och olämplig skjutsning på elsparkcykel

-Många föräldrar föräldrar tycks glömma säkerhetstänket, när de far fram med barn på 4-5 år mellan benen. Många tycks missa att det är helt andra regler för elsparkcyklar än vanliga cyklar, där man ju kan skjutsa säkert med barnstol.

Bolag som hyr ut cyklarna tycks medvetna om problematiken, att döma av Fredrik Ehrström beskrivning.

-Jag tycker bolagen är duktiga på att informera om reglerna innan man startar tjänsten. Dessa regler står också tydligt på elsparkcykelns styre/ram.

Läs mer