Planen: En elcykel i återvunnen plast

Björn Åslund

Björn Åslund

7 feb 2022

En elcykel helt byggd i återvunnen plast? Det tyska företaget Igus tror att detta ligger rätt i tiden. Men frågan är vad de potentiella köparna tycker.

Att bygga en elcykel i återvunnen plast bör vara ett hållbart koncept. Så resonerar företaget Igus, som ser andra fördelar, som lägre vikt,  ingen rost och minskat behovs av fossil energi vid produktionen.

Igus har inte bakgrund som cykeltillverkare, men företaget har tillverkat detaljer i plast som ingår i cykelkomponenter. Företaget har alltså erfarenheter att tillverkning av plastdelar, som är en viktig kunskap när man nu filar på elcyklar.

Den tyska sajten ebike-news.de berättar lite om bakgrunden till projektet. Bland annat får vi veta att Igus också hämtar expertis från nederländska Dutchfiets, som under fem år tillverkat cykelramar och hjul från återvunnen plast.

Dutchfiets har dock mindre komponenter i metall, medan Igus siktar på att hela cykeln ska vara byggd i återvunnen plast, enligt Ebike-news.de 

Svar på utmaningarna bör kunna finnas mot slutet av året, då Igus siktar på att ha en prototyp klar då. Det som visas på bilden ovan är alltså långt ifrån färdiga elcyklar.

En väsentlig fråga i sammanhanget är förstås cykelköparnas intresse för plastcyklar. De som varit med länge minns säkert den svenska plastcykeln Itera, som lanserades i början på 80-talet. Den blev definitivt ingen succé, då den inte föll i cykelköparnas smak. Men vi gissar att smak och värderingar är annorlunda idag, både elcyklar och plaståtervinning ligger ju i tiden… 

Läs mer