Oljejätten Shell satsar på elcyklar

Björn Åslund

Björn Åslund

13 sep 2022

Oljejätten Shell vill visa att framtiden inte bara innebär olja. Man har satsat på ett eget sortiment av elsparkcyklar, och även elcyklar.

Fossila bränslen har länge varit Shells huvudsakliga affärsidé. Men fokuset på fossila bränslen har visat sig vara en också riskfylld strategi. Exempelvis i maj 2021 fälldes Shell i för att ha hotat mänskliga rättigheter till följd av sin klimatpåverkan. Domen kräver bland annat att Shell Nederländerna minskar sina utsläpp av växthusgaser med fyrtiofem procent till slutet av 2030. Bakom stämningen låg organisationen Friends of the Earth mot Shell Nederländerna.

Shell är alltså satta under press, och då kan det förstås vara lämpligt att visa att man tror på en framtid mindre beroende av fossila bränslen. 

Shell Global har under 2021 sjösatt ny strategi som lovar netto nollutsläpp till 2050. Företaget menar själva att de satsar mycket pengar på teknologi som elektriska och vätgasdrivna bilar, förnybar energi och biobränslen.

Resultatet av detta tycks bland annat vara satsningen på elsparkcyklar och elcyklar som görs under varumärket ”Shell Ride”. Tre elsparkcyklar finns i sortimentet och nyligen presenterades tre elcyklar. 

Instegsmodellen bland elcyklar är Shell RIDE SR-3B (bilden ovan), som är prissatt till 1 199 US-dollar. Motorn är på 250 W men det tycks räcka till ordentliga prestanda. Den uppges klarar 25 miles per hour (mph) med pedalassist, vilket motsvarar cirka 40 km/tim. Körs den som moped, enbart med eldrift, så klarar den 17 mph, vilket är cirka 27 km/tim. Det är hastigheter diskvalificerar den som elcykel inom EU, men den lär säkert dyka upp en EU-version om Shell menar allvar med sin satsning. Batteriet är på 36 volt/7,8 Ah vilket är ett ganska litet batteri.

Shell RIDE SR-5B med 500 W elmotor.

Shell RIDE SR-5B är en lite vassare elcykel med 500 W motor, med batteri på 48 volt/10 Ah. Här lovar Shell hastighet upp till 28 mph med pedalassist, och 20 mph med enbart eldrift. Här landar prislappen på 1 899 US-dollar.

Vi noterar att elcyklarna än så länge inte finns att beställa, men visas på hemsidan Shell Ride.

Läs mer