Nytt vapen mot brand i batterier

Björn Åslund

Björn Åslund

18 aug 2022

Visserligen är det inte vanligt, men det händer att elcyklars batterier tar eld. Ett nytt vapen mot bränder i batterier kan vara en form av värmesäkring, som utlöser om batteriet blir för varmt. Produkten E-Bulb är utvecklad av det tyska företaget Job.

Ett batteri som överhettas och börjar brinna är riktigt otäckt. Förloppet går snabbt och det utbryter en riktigt våldsam eld, som dessutom alstrar riktigt otrevligt giftiga rökgaser. Denna kemiska process, brukar kallas termisk rusning är riktigt svår att släcka, då den sker internt i batteriet.

E-bulben en några millimeter lång ampull, gjord av tunt glas och fylld med en brun vätska, berättar Bike-eu.com Det beskrivs som den minsta brandsläckaren i världen, speciellt utvecklad för elfordon.

Det tyska företaget Job redan tillverkar nu en halv miljon om dagen. Fram till nu har E-bulben främst använts i sprinklersystem, som alltså utlöser när temperaturer överstiger en viss nivå.

Sänker spänningen

Ampullen, som ska förhindra termisk rusning, är placerad i en termosäkring av brandskyddande plast. Om temperaturen i detta ställdon stiger över 165°C kommer det att brista och aktivera en mekanism som bryter kretsen och sänker spänningen. Detta minskar avsevärt risken för kortslutningar, ljusbågar och skador.

Ampullen måste spricka exakt vid gränsen på 165°C för att aktivera säkerhetsbrytaren. Vid denna temperatur börjar batterierna sönderdelas och gaser strömmar ut, som kan leda till den termiska rusningen.

Den lilla värmesäkringen ska kunna hindra elcykelns batteri från att överhettas och ta eld. Foto: Job

E-bulben testas för närvarande för bilar. Om allt går enligt planerna bör den lilla ampullen vara en del av standardutrustningen för elbilar från 2024.

Om och hur E-bulben även hamnar i elcyklars batterier är ännu oklart. Bike-eu.com spekulerar att E-bulben kan minska brandrisken i batterier, och Allt om elcyklar kan inte annat än hålla med. Vi får se om några av de större seriösa tillverkarna implementerar detta skydd. Dock ska sägas, att det är just de seriösa tillverkarnas batterier som verkar förskonade från bränder. De batteribränder vi hör talas om brukar vara i lågpris-produkter och hemmabyggen.

Källa:

https://www.bike-eu.com/43549/can-this-small-device-save-us-from-e-bike-battery-fires

Läs mer