Nytt lås ska bli omöjligt att knäcka

Björn Åslund

Björn Åslund

11 mar 2021

En ny typ av cykellås är under utveckling. Låset är inbyggt i cykelns vevparti, vilket ska göra det omöjligt att få bort. Det danska företaget Pentalock hade hjälp av en f d yrkestjuv när det nya låset utvecklades.

Pentalock innebär klart nytänktande inom cykellås. Själva låset monteras i cykelns vevparti när cykeln byggs och är konstruerat så att det inte ska gå att demontera, uppger företaget på sin hemsida. 

Ägaren aktiverar låset via en liten dosa som kommunicerar via Bluetooth. Nu är pedalerna låsta i båda riktningarna. Om sedan en tjuv försöker ta cykeln, ska ett ljudligt larm dra igång.

Eftersom låset i vevpartiet inte går att demontera, så betraktar Pentalock detta som i princip omöjligt att överlista. Cykeln ska alltså vara obrukbar för en tjuv.

Pentalock är inget som kan eftermonteras på cyklar. Låset ska sättas på plats när cykeln byggs. Någon information om eventuella cykeltillverkare som tänker montera detta finns ännu inte. Men något är tydligen på gång enligt mailsvar från Nisse Jakob Krenchel, som ansvarar för affärsutveckling vid Pentalock.

– Vi har precis skickat ut vårt första kontrakt för undertecknande – så vi väntar på ett undertecknat avtal idag (red anm 10 mars). Generellt upplever vi stort intresse från cykeltillverkare och cyklister som har upplevt eller hört talas om lås, med nya förfrågningar varje vecka.

Nisse Jakob Krenchel uppger att de första cyklarna med Pentalock bör dyka upp på marknaden under 2022

Själva låset har ett laddbart batteri för funktionen. Det ska ha upp till 90 dagars drifttid, innan det är dags för laddning.

Ej för mittmotor

Elcyklar då? De som hoppats på ett superlås för påkostade elcyklar med mittmotor får tyvärr inget i dagsläget. Pentalock kan än så länge bara monteras på cyklar med traditionellt vevparti, vilket innebär elcyklar med navmotor i bak- eller framhjulet. Dock verkar företaget inte utesluta mittmotorer – på hemsidan antyds att något är på gång.

Låset har även en ”killswitch”, som kan slå ut elcykelns viktiga funktioner, som motor, display och kontrollsystem, uppger man på hemsidan. Hur det går till förklaras dock inte.

Enligt Pentalocks hemsida så är låset godkänt av ett antal försäkringsbolag.

Läs mer