Nytänkande! Med mittmotor och ram av bambu

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

17-03-2019. Floran av varianter på elcykar blir allt bredare. Vad sägs om en elcykel med mittmotor, vars ram är byggd av bambu? Den tyska cykeltillverkaren My Boo har valt detta okonventionella material. Och snygg är cykeln.

Ibland dyker det upp cyklar som verkligen sticker ut, med sitt annorlunda tänk. Här har vi definitivt en sådan. Bara det att inte alla komponenter kommer från Asien, alla delar i bambu är av afrikanskt ursprung.

Bakom denna innovation unika står My Boo, som är ett ungt företag hemmahörande i tyska Kiel. Ramarna kommer från ett företag i Ashantiregionen i Ghana. De tyska bambucyklarna sägs då bidra till social hållbarhet och utbildning för fattiga barn, läser vi på Ebike-News.de som berättar ingående om cyklarna och dess bakgrund.

Bambu är ett gräs som uppges var det snabbast växande växten i världen. Röret av bambufibrer är flexibelt och väldigt tåligt mot brott. När det efter skörd har torkat kan rören alltså användas i fordonskonstruktioner. Den enorma bärkapaciteten hos bambu och den låga vikten ska göra det idealiskt för cykelramar. Dessutom kan materialet i viss mån absorbera stötar och vibrationer, vilket ska göra färden lite mer komfortabel om underlaget är stökigt.

Den aktuella elcykel bär namnet My Volta, och är utrustad med mittmotorn Shimano Steps 6000, och batteri på 418 Wh i pakethållaren. Allt är inte bambu, här hittar vi också en hel del klassiska cykelkomponenter. Framgaffeln är från Suntour och i bakhjulet sitter navväxeln av typen Shimano Alfine med åtta växlar. Vikten är dock inte speciellt låg för att vara en elcykel. vågen stannar på 25 kilo. Ramen finns som klassisk herram, men även en modell med lägre insteg. Prislappen är 3 999 euro. Någon svensk återförsäljare känner vi inte till.

För övrigt har My Boo en rad cyklar av olika typer, alla med bamburamar.

Fakta:

Ebike-news.de har hela historien

https://ebike-news.de/bambus-e-bike-mittelmotor-myboo/119366/

(Foto: My Boo)

Läs mer