Nya Stromer ST5: Ljudsystem ska stötta körningen

Björn Åslund

Björn Åslund

15 dec 2023

Den schweiziska elcykeltillverkaren Stromer är specialiserad på högkvalitativa snabba elcyklar som fokuserar på komfort och säkerhet. Den nya Stromer ST5 har ett ljudsystem som hjälper cyklisten med larm och aviseringar.

Snabba elcyklar, som klarar upp till 45 km/tim, är egentligen klass 1 EU-mopeder. Det innebär helt andra regler än för vanliga elcyklar, krav på körkort, försäkring och de får inte framföras på cykelbanor. Vilket nog förklarar varför de inte slagit stort i Sverige.

Men Stromer har sin nisch och sin kundkrets i stora delar av Europa.

Stromer försöker utveckla sina snabbelcyklar så att både komfort och lämplighet för vardagsbruk är på en hög nivå. Exempelvis har schweizarna länge använt Pinion-växlar i många av sina modeller, som anses nästan underhållsfria. Detta kombineras med remdrift, vilket gör att underhållsintervallen för drivlinan förlängs avsevärt. Systemet är särskilt lämpligt för elcyklar som används flitigt och som ställs höga krav, berättar bland annat Ebike-news.de. 

Precis som med andra modeller kommer kraften i Stromer ST5 bakifrån. Navmotorn levererar upp till 850 watt och stödjer upp till en hastighet på 45 km/tim. Elcykeln bromsas via ett hydrauliskt skivbromssystem med fyra kolvar, med låsningsfri ABS-broms framtill.

Integrationen av Stromer Sound System är helt ny på Stromer ST5. Detta är avsett att höja användarupplevelsen med hjälp av akustiska meddelanden. Stromer har dock ännu inte förklarat exakt när systemet ska utfärda aviseringar och larm, skriver Ebike-news.de.

Tillbehören och den speciella användarupplevelsen drar dock upp prislappen, till 10 990 euro. Den ska finnas tillgänglig som en seriemodell från mars 2024 genom Stromers återförsäljarnätverk. 

Källa https://ebike-news.de/neues-s-pedelec-von-stromer-sound-system-soll-fahrt-verbessern/215685/

Läs mer

Annons: