Nya Fixie Inc. Backspin: 13,5 kilo elcykel för stan

Björn Åslund

Björn Åslund

17 jun 2021

Kanske är  Fixie Inc. Backspin något för cyklister som vill ha en extremt lätt elcykel med avskalad design. Dessutom med den ovanliga finessen att batteriet kan laddas under färd, genom att man trampar bakåt i exempelvis utförsbackar.

Det är onlinebutiken Bikester, som även har en fysisk butik i Nacka, som lanserar en andra generationens Fixie Inc. Backspin. Det handlar om en elcykel byggd enligt minimalistisk principer. Vikten är blott 13,5 kilo. Den är så avskalad, att det knappt är möjligt att se att det är en elcykel. Ingen display, ingen batteriklump, endast en utväxling och inte en härva av kablar vid styret. 

Endast det stora baknavet antyder att det är en elcykel. Detta innehåller motorn Zehus BIKE All in One, som har batteriet inbyggt. Batteriet rymmer 172 Wh vilket ska garantera en räckvidd på minst 40 km i högsta assistansläget och är fulladdat inom tre timmar, uppger Bikester.

Motorn aktiveras genom att trampa bakåt, och då får man tillgång till 40 Nm pedalassistans, och assistansnivån kan snabbt justeras från Bitride Connect-appen.

Med hjälp av den så kallade backspineffekten kan batteriet laddas och räckvidden utökas genom att trampa bakåt – till exempel när du cyklar i nedförsbackar.

För att synas och bli sedd har Backspin LightSKIN-belysning, som är integrerat i styret och sadelstolpen.

Backspins funktioner gör den till den perfekta cykeln för den urbana djungeln, och eftersom det är en singlespeed är den väldigt lätt att underhålla, framhåller Bikester i sitt pressutskick.

Den nya Fixie Inc. Backspin finns i grått från den 11 juni och i svart från slutet av augusti för 19 175 kr, exklusivt hos Bikester.

Baklyset hittar vi i sadelstolpen.

Läs mer