Nya Como SL är byggd för bekvämt ägande

Björn Åslund

Björn Åslund

31 mar 2021

Specialized lanserar idag elcykeln Como Super Light (SL). Den är byggd för att minimera underhåll, samtidigt ska den vara enkel att hantera. Vikten är lite lägre än för andra liknande elcyklar.

Vi ser en elcykel som är tänkt främst för bekväm cykling i stan. Sittställningen är upprätt och ramen har ett ganska lågt insteg, vilket gör den till en unisexmodell. Lastplattform med korg fram och hållare för cykelväskor gör att den kan bära en hel del last, upp till 35 kilo enligt Specialized. 

En del gillar att skruva på sin cykel. Nya Como Super Light tycks inriktad på den motsatta kategorin ägare, de som vill cykla bekymmersfritt och slippa fundera över service.

Como SL kommer i två versioner, 4.0 resp 5.0. 5.0-versionen är utrustad med remdrift istället för kedja, vilket är ett bra alternativ för den som vill cykla året runt i alla väder. Inbyggda växlar i baknavet är också att föredra vid året runt-cykling. Däcken är ganska grova, vilket kan fånga lite av gatans ojämnheter.

Vikten anges till 21.5-22 kg, vilket är lite lättare än andra liknande upprätta elcyklar. Det beror aluminiumkonstruktionen kombinerat med det lätta Super Light systemet, med motor i magnesium (väger 1,95 kilo) och batteriet integrerat i ramen.

Motorsystemet kan ge upp till 240 Watt och ett vridmoment på 35 Nm. Det inbyggda batteriet är på 320 Wh och ska ge upp till 10 mils räckvidd på lägsta effektläge Eco. Som tillbehör finns en s k Range Extender, som är ett extra batteri som ska ge ytterligare cirka 55 km.

Turbo Como SL kommer i tre storlekar: Small (150–165 cm), Medium (165-178 cm) och Large (178–190 cm). 

Como SL 4.0 är prissatt till 41 499 kr och 5.0 har ett pris på 47 999 kr, enligt Specialized. 

Vado SL med lågt insteg

Samtidigt släpper Specialized en lågt instegs version i modellserien Vado SL, med namnet Vado Super Light Step-Through. Den kommer att finnas i tre versioner. Basmodellen Vado SL ST 4.0 får ett angivet pris på 38 499 kr.

Samtidigt i pressinformationen berättar Specialized att nuvarande Vado SL modeller med Shimano-komponenter kommer att rustas med SRAM från juli. Detta beror på bristen på komponenter Shimano. 

Vado Super Light Step-Through. Foto: Specialized.

Läs mer

Annons: