Ny studie: Cyklister bryter mot färre regler än bilister

admin

admin

31 jan 2021

10-05-2019/ En ny studie från det danska vägdirektoriatet visar att mindre än fem procent av cyklister på cykelvägar bryter mot trafikreglerna. Bland bilister är det hela 66 procent som bryter mot reglerna. 

Studien genomfördes på uppdrag för den danska regeringen av konsultföretaget Rambøll. Man tog hjälp av videokameror placerade vid större korsningar i danska städer, inklusive Köpenhamn. Det visade sig att bara 4,9 procent av cyklisterna bröt vägregler när de for på cykelvägar. Detta ökade till 14 procent av cyklisterna när det inte fanns någon särskilt cykelinfrastruktur.

Videokamerorna registrerade 28 579 cyklister vid korsningar. Den vanligast registrerade överträdelsen var att cykla på trottoaren. 

Regelbrott av cyklister var dubbelt så många i mindre städer, som i Danmark har färre cykelvägar än i huvudstaden. Den nya studien kom till nästan identiska resultat som en tidigare utförd undersökning av konsultföretaget Copenhagenize. De gjorde också en videostudie och analyserade beteendet hos 80 000 cyklister, som drog slutsatsen att fem procent av cyklisterna bröt mot trafikregler.

Separata studier av det danska vägdirektoriatet visade att två tredjedelar av bilister rutinmässigt överträdde reglerna. Det vanligaste brottet var att överträda lokala hastighetsgränser.

Läs mer hos Forbes:
https://www.forbes.com/sites/carltonreid/2019/05/10/cyclists-break-far-fewer-road-rules-than-motorists-finds-new-video-study

Läs mer