Ny hjälmteknik godkänd även för 45-elcyklar

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

26-03-2019/ Tack vare ett nytt innovativt material på insidan av cykelhjälmar menar Trek att de kunnat ta fram en betydligt säkrare hjälm. Den är även godkänd för speed bikes, alltså elcyklar som gör 45 km/tim.

Det nya materialet, som finns på hjälmens insida, heter WaveCel och har en komprimerbar cellstruktur. Den fungerar som en deformationszon som absorberar kraften hos en kollision innan den når fram till huvudet.

Enligt Trek så ska det väsentligt minska risken för hjärnskador vid cykelolyckor. WaveCel skyddar genom att dess materialstruktur förändras i tre steg som absorberar energin av ett slag. 

Hjälmserien ligger under produktnamnet Bontrager med tillägget WaveCell. Den finns i fyra olika varianter. Förutom en pendlarhjälm finns den för racercyklister och för mountainbikeåkare.

Trek/Bontrager har slagit på stor trumman för denna hjälmnyhet, som man betecknar som revolutionerande, när det gäller att förhindra hjärnskakning.

Det kan noteras att modellen Bontrager Charge WaveCel , som beskrivs som en pendlarhjälm, uppfyller den europeiska hjälmstandarden NTA 8776, vilket innebär att den kan användas av elcyklister med speed bikes, som toppar vid 45 km/tim. Hittills har utbudet av hjälmar för denna elcykelkategori varit mycket magert.

( Foto: Trek/Bontrager)

Läs mer