Ny hjälmstandard

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

31 jan 2021

Enligt EU-­direk­tiv så är snabba elcyklar numera klassade som mopeder, i Sverige som klass 1-moped. Det betyder också att hjälm är obligatoriskt.

En arbetsgrupp vid NEN (standardiseringsorgan i Neder­ länderna) har tagit fram en hjälmstandard, med beteckningen NTA 8776. Från 2017 ska det bli tillåtet inom alla EU-länder att använda hjälmar som följer NTA 8776-standarden, uppger branschtidningen Bike Europe.

Denna hjälmtyp ska skydda mot högre inslagskrafter och täcker en större del av huvudet. I jämförelse med traditionella cykelhjälmar ska den ge bättre skydd för tinning och nacke, enligt Bike Europe.

NTA 8776 har arbetats fram av en internationell projektgrupp med bland annat hjälmtillverkare, och med siktet inställt på att den ska omvandlas till en europeisk standard inom tre år.

Andelen elassist­erade cyklar bara ökar och ökar i Nederländerna. I april registrerades att hela 35 procent av de sålda cyklarna vara elcyklar, vilket är den högsta hittills, rapporterar branschtidningen Bike Europe.

Det genomsnittliga priset för elcyklar var något över 2 000 euro, vilket med den aktuella växlingskursen är knappt 19 000 kr.

Läs mer