Nu lanseras ryggsäck med krockkudde

Björn Åslund

Björn Åslund

13 sep 2021

Airbag-hjälmen Hövding har fått konkurrens. Tyska företaget Evoc har tagit fram en ryggsäck som fungerar efter liknande principer. Den innehåller ett ett uppblåsbart skydd för nacke, mage och skuldror, som snabbt expanderar i händelse av olycka.

Hövding, som blåses upp blixtsnabbt vid en olycka, anses ju skydda huvudet riktigt bra vid en cykelolycka. Hövding har visat att principen krockkudde skyddar bra, men den täcker bara delar av kroppen. Men även nacke och skuldror är utsatta vid krockar och omkullkörning. Nu har alltså tyska Evoc vidareutvecklat principen krockkudde för cyklister, till att gälla även dessa delar av kroppen.

Den presenterades på fordonsmässan IAA Mobility i München, som avslutades i den gångna helgen, berättar Ebike-news.de

Företaget Evoc är inriktat på väskor och ryggsäckar för cykling och andra sportiga aktiviteter. Ryggsäcken med inbyggd airbag har fått produktnamnet Commute AIR Pro 18. Detta betyder att en krockkudde med volymen 18 liter skyddar vid ett fall.

För att upptäcka ett fall har den ett system som läser av cyklistens position och riktning upp emot 1100 gånger per sekund. Om systemet upptäcker en farlig situation så utlöser systemet, och krockkudde fylls med komprimerad luft på 0,2 sekunder. Även om den skyddar delar av överkroppen, behövs dock fortfarande hjälm. 

Till skillnad från andra liknande system, så ska Evoc krockryggsäck kunna återanvändas. Om själva krockkudden är hel, så kan den packas ihop, och aktiveras igen med en ny behållare med komprimerad luft.

Nu visades Commute AIR Pro 18 på IAA Mobility och syns förstås på företagets hemsida. Men enligt Ebike-News.de så kommer den inte ut i handeln förrän till 2023. Priset för ryggsäcken beräknas bli runt 900 euro.

 

Video från Evocs hemsida.

Läs mer

Annons: