Nu kommer uppkopplade elcyklar

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

Foto: Haibaike 

Uppkopplad med Haibikes modellserie Haibike Sduro.

Nu börjar det dyka upp elcyklar som är uppkopplade. I första hand tycks det vara för att försvåra för cykeltjuvar. Haibike, som finns på den svenska marknaden, introducerar i år produkten eConnect på sina toppmodeller. Den består av en gps-modul som kan uppkopplas via ett gsm-chip.

Modulen ska finnas inom modell-serien Haibike Sduro. Därmed kan ägaren via dator eller mobil följa var cykeln befinner sig. Haibike har även satt in ett gyro, som ska skicka larm om cyklisten trillar vid olycka. Modulen har även blue-tooth för direkt kommunikation med smarta mobiler.

–Den här tekniken ska finnas på Sduro–modeller med priser från cirka
45 000 kr och uppåt, säger Michael Andersson vid Rideaway som är svensk importör av Haibike.

– Det är lite av ett test. Vi vill se om kunderna vill ha tekniken, och vi vill se om den fungerar bra, säger han.

Alla övriga Haibike 2017-modeller är dock förberedda för eftermontering av eConnect. Prislappen för detta är ännu inte fastslagen. 

– Gsm-lösningen är uppkopplad via Deutsche Telecom, de första två åren ingår det i totalpriset. Förlängning av mobilabonnemanget kommer kosta 100 euro för två år, uppger Michael Andersson

Haibike ingår i den stora cykelkoncernen Accell Group, med en rad andra cykelmärken. Uppkopplad teknik finns också på elcyklar från nederländska Sparta som ingår i Accell Group.

Sedan tidigare finns uppkopplad positionering via gps på den snabba el-cykeln Stromer, som har en prislapp på cirka 69 000 kr. Via en app kan man spåra cykeln, och även låsa motorn på distans vid stöld.       

Läs mer

Annons: