Nu har AI nått elcykelvärlden

Björn Åslund

Björn Åslund

7 dec 2023

Många elcyklar är rejält tekniskt avancerade. Men företaget Urtopia tar detta till en helt ny nivå. Snart lanserar man sin elcykeln, som har stöd av AI i form av ChatGPT.

Företaget har integrerat ChatGPT i sin elcykel för att göra den intelligentare där cyklisten ska kunna få ut mer av sin cykeltur. Detta kommer att visa på den stora elektronikmässan CES 2024 som äger rum 9-12 januari i Las Vegas.

Med ChatGPT i elcykeln ges cyklisten flertalet möjligheter med bland annat nya rutter, realtidsuppdateringar och personlig utformade äventyr. Om ägaren dessutom skaffar företagets s k  smarta ring så öppnas nya möjligheter. Den smarta ringen kan analysera nattens sömn och andra hälsovärden, och kan via ChatGPT föreslå en lämplig cykeltur som anpassas baserad på den egna hälsan och måendet. Systemet ska också kunna ge dig data om potentiella hälsorisker. Om den exempelvis noterar plötslig förändring av hjärtrytm så får du notis om detta.

Ringen blir också en nyckel som låser upp cykeln. När du äntrar cykeln ändras dess inställningar så att motorsystemets egenskaper anpassas efter dina preferenser. 

ChatGPT kommunicerar med cyklisten med röst och via cykelns display. Som cyklist kan man ställa frågor, om exempelvis vägval. ChatGPT svara och berättar hur cykelturen kommer att gå.

Elcykeln har ett eget sim-kort vilket innebär att cyklisten inte behöver ha mobilen med.

Urtopia är ett USA-baserat företag. Hemsidan lämnar än så länge inte särskilt mycket information om cykeln. Där finns dock uppgifter om dubbla batterier och dubbla motorer.

Den som vill veta mer får nog hålla sig till tåls till CES 2024.

Här kan du kika på företagets reklamvideo:

Läs mer