Nu finns tänkbar köpare av konkursade VanMoof

Björn Åslund

Björn Åslund

1 sep 2023

Elscooterföretaget Lavoie har gått med på att köpa det nederländska e-cykelmärket VanMoof i konkurs, rapporterar Reuters. Den nya köparen uppger att man planerar att satsa på att stabilisera och utöka verksamheten. Detta inkluderar en övergång till att använda tredjepartsåterförsäljare, skriver Bike-eu.com

VanMoof har letat efter en köpare sedan företaget gick i konkurs den 17 juli. Efter en period av rykten kring olika företag som visat intresse för konkursboet verkar det som om en bestämd köpare är villig att anta utmaningarna med det holländska elcykelmärket.

– Det här är en enorm möjlighet för oss eftersom det här (VanMoof) är ett företag med en lysande produkt, säger Nick Fry som är ordförande för McLaren Applied, som är moderbolag för Lavoie. 

– Men det här kommer inte att bli en promenad i parken, det här är också ett företag som hamnat i en svår ekonomisk situation.

Servicefrågor och egna unika cykelkomponenter i elcyklarna  är två av de väldokumenterade frågor som Fry syftar på. Företaget led en förlust på nästan 80 miljoner euro förra året och hade 144 miljoner euro i skuld vid tidpunkten för konkurs. VanMoof rapporteras ha sålt omkring 200 000 elcyklar sedan det bildades 2009.

Under ny ledning avser VanMoof att överge affärsmodellen med egna butiker, istället använda tredjepartsåterförsäljare för att sälja och serva cyklar, vilket öppnar upp nya marknader runt om i världen för potentiella köpare. Lavoie är själv specialiserad på hopfällbara elskotrar, berättar Bike-Eu.com

Källa:

https://www.bike-eu.com/45990/vanmoof-enters-new-era-following-lavoie-take-over

Läs mer