Nu finns elcyklar med bränsleceller

admin

admin

31 jan 2021

Nu finns det serietillverkade elcyklar som drivs av vätgas och bränsleceller istället för batterier. De kommer från Pragma Industries i Biarritz i Frankrike.

Foto: Pragma Industries

– Många andra har gjort prototyper till vätgascyklar, men vi är först med att ta dem till serieproduktion, säger företagets grundare och vd Pierre Forte, till reuters.com där nyheten spreds.

Dessa cyklar, som går under produktnamnet Alpha Bikes, är tänkta för företag och kommuner som tjänstecyklar, eller för uthyrningsföretag. En första serie av cyklar har tillverkats och sålts till fyra franska kommuner; Saint Lo, Cherbourg, Chambery och Bayonne.

Prislappen anges till 7 500 € och dessutom krävs en laddstation för vätgasen, till en prislapp på minst 30 000 €. Pragma Industries bedömer att cyklarna än så länge är för dyra för konsumentmarknaden, men siktar på att pressa priset ned till 5 000 € vilket gör att de når det premiumsegmentet för elcyklar.

En Alpha Bike med full tank av vätgas, ska kunna cyklas cirka 100 km, enligt uppgifter från företaget. Tankningen ska bara ta några minuter.

Än så länge är verksamheten liten. Pragma Industries räknar med att tillverka 150 cyklar under 2018.

Ur Allt om Elcyklar nr1 2018

Läs mer