Mycket prisbelönt på Eurobike

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

14-09-2018 / På den stora branschmässan Eurobike 2018 visades mycket nytt inom elcyklar. Ett antal elcyklar erhöll mässans eget pris Eurobike Award, då de utmärkte sig på flera punkter, bland annat Chike som är en avancerad kompakt lastcykel.

Chike är en tysk lastcykel (se bilen i topp på sidan). Det nedfällda lutande chassit möjliggör hög manövrerbarhet och snabb svängning. Storleken är kompakt, mindre än 2 meter och endast 73 cm maximal bredd gör att en passar smala cykelvägar som i trånga stadskärnor. Chike passar optimalt olika transportbehov från barn till varor på grund av sin modulära konstruktion, framhålls i beskrivningen. 

Juryn, bakom Eurobike Award framhöll följande utvärderingskriterier; innovationsgrad, design och tillagt värde

Juryns uttalande:

-Vi är mycket imponerade över det övergripande konceptet Chike. Det ger ett bra skydd för barn på en mycket kompakt cykel. Det lutande chassit gör cykeln väldigt lätt att cykla och kan tack vare en smart funktion faktiskt stängas av för att blockera hjulen och göra cykeln lättare.

Riese&Müller Homage.

Guld-priset inom kategorin elcyklar för Eurobike Award hamnade hos tysk Riese&Müller för deras cykelmodell Homage som fått en komplett redesign.

Homage beskrivs som världens första och enda sportiga elcykel med lågt insteg som har fullt integrerade dubbla batterier. Dessutom är batterihanteringen avsevärt förbättrad, genom att batterierna kan tas bort uppåt. Homage kombinerar funktionaliteten hos en stadscykel som är lämplig för daglig användning med dynamiken hos en sportig mountainbike.

Juryn tyckte bland annat följande:

– En speciell egenskap hos denna heldämpade Homage är ABS-systemet, vilket ger oerfarna och äldre cyklister en känsla av extra förtroende och säkerhet. Denna extra säkerhet kommer utan tvekan att uppmuntra en del att ta upp cyklingen.

Benno Boost E

En annan vinnare är Benno Boost E, en lastcykel av longtailtyp. Den är konstruerad för att fylla gapet mellan vanliga cyklar och lastcyklar som kännas klumpiga och som lastar mer än man behöver för vardagen. Boost E beskrivs som extremt praktisk och kan utrustas med smarta tillbehör för lasten. Den är försedd med Bosch Performance motorsystem och 10 växlar av typen Shimano Deore.

Robust, stark och mångsidig är de främsta egenskaperna hos Boost E, tyckte juryn.

-Vi är särskilt imponerade av det stora utbudet av transportalternativ. En lång hjulbas är en del av den attraktiva designen och gör denna elcykel lätt att styra.

Coleen, tillverkad i Frankrike

En annan elcykel som föll juryn i smaken var Coleen, tillverkad i Frankrike. Också den fick en Eurobike Award inom kategorin elcyklar. Den har en minimalistisk form med lite retrokänsla. Ram och gaffel i kolfiber, samt lätt motor (2,5 kilo) och batteri på (2,7kilo) men ändå på hela 529 Wh, gör att totalvikten landar på endast 17 kilo. Kraftövering med remdrift.

Gruscykel

GEOS Gravel är en elcykel som också fick en Eurobike Award. Denna grushoj är två unika egenskaper, dels batteriet som är delat i två delar (en del i övre ramröret, en del i det nedre), dels rammaterialet som är stål är täckt med ett nickelskikt. Detta ska göras ramen extra motståndskraftig mot rost och repor. Vikten uppges till endast 15 kilo.

Juryn föll för graden av innovation, materialval, design och vikt.

Läs mer