Monarks lastcykelpremiär skjuts framåt

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

12-02-2019 / Monark Exercise återupptar lastcyklarna, en två hjulig och en trehjulig. Men premiären har fått skjutas framåt, då det tagit lång tid att få importen av cykeldelar genom tullen, uppger man från företaget.

Monark Exercise är inriktat på specialcyklar, bland annat för transporter. Men stora lastcyklar har man inte haft på många år. Men nu börjar lastcyklar bli hett, och under 2018 beslöt man att satsa igen.

Man har aviserat två modeller, båda med eldrift. Monark Load 2.0 är en lång tvåhjulig lastcykel med lastplattform. Monark Load 3.0 är trehjulig och ska finnas med låsbar transportlåda eller med barnstolar. Load 3.0 hämtas från den kinesiska tillverkaren Clamber, men monteras i Sverige.

Företaget uppger att delarna, som ramar, kommer från Asien, och att cyklarna sedan slutmonteras i Sverige. Men importen har drabbats av EU:s strafftullar som riktas mot elcyklar från Kina. Monark Exercise hade siktet inställt mot att cyklarna skulle finnas i butik i mars, men har svårt att klara det.

-Vi har fått leveransproblem, bland annat har vi haft strul med tullen, uppger en anställd Monark Exercise.

I dagsläget har företaget svårt att lämna besked om när lastcyklarna kan komma ut i butik. 

Dock finns redan ett tiotal Monark Load 3.0 ute i drift. En förserie cyklar levererades under hösten som gick ut till kunder.

(Omslagsbild: Monark Load 3.0 kommer från kinesiska Clamber, men ska monteras i Sverige. Foto: Monark Exercise)

Läs mer

Annons: