Miljöministern vill se skatterabatt

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

Miljöminister Karolina Skog är positiv till skatterabatt för elcyklar.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Grönt förslag Miljöminister Karolina Skog (Mp) öppnar för att ge skatterabatt till den som köper en ny elcykel. Men en sådan rabatt ogillades av miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom. Men förslaget om skatterabatt kommer att avgöras på partiets kongress.

Det var vid en intervju med Dagens Nyheter som miljöminister Karolina Skog visade intresse för ett förslag om skatterabatt för att stötta köp av elcyklar. Förslaget hade då kommit som en motion till partikongressen i Linköping  26–28 maj från förbundsstyrelsen hos Grön Ungdom. Förslaget togs upp på ungdomsförbundets riksårsmöte i februari, men de unga gröna avslog förslaget. 

– Många tycker att man inte ska subventionera elcyklar framför vanliga cyklar. Så nu kommer vi inte att driva den här motionen på kongressen, säger Hanna Lidström, språkrör i Grön ungdom till Dagens Nyheter.

Motionen om skatterabatten till elcyklarna har sedan behandlats till Miljöpartiets riksstyrelse. Tydligen utan åtgärd för beskedet, när vi kontaktar en styrelseledamot, är att motionen ska gå vidare till Miljöpartiets kongress.

Men miljöpartiets initiativ får kritik från oväntat håll. Expressens ledarskribent Patrik Kronqvist, som ofta lyfter cykel-frågorna, tycker inte att regeringen behöver hjälpa elcyklarna med subventioner. Han tycker att marknaden verkar klara sig utan politiska ingrepp:

– Försäljningen av elcyklar har ökat kraftigt i Sverige på senare år. Bara i fjol såldes det 45 000 elcyklar i Sverige, skrev Patrik Kronqvist. 

Läs mer

Annons: