Meter Bikes siktar mot premiumsegmentet

admin

admin

31 jan 2021

1-08-2019/ Affärsidén är exklusiva elcyklar i små serier. Svenska Meter Bikes siktar på köpare som är beredda att betala för kvalitet och premiumkänsla. Första modellen Meter Nite ska börja levereras i höst.

Cykelduon Linus Lindgren och Rickard Ölander har startat om på nya kula. Tillsammans med AD:n Charlotte Askari lanserar de Meter Bikes, där receptet stavas småskalig produktion, limiterade cyklar och sylvass kvalitet, berättar företaget i en pressrelease.

Rickard Ölander är tävlingscyklisten som värvades av Linus Lindgren för att driva en cykelfabrik. För fyra år sedan sålde de fabriken och Ölander sadlade om än en gång – den här gången till konstnär. Men nerven för cykling försvann inte. Mellan utställningarna grodde tanken på ett nytt småskaligt cykelmärke med premiumfinish i varje led.

Linus Lindgren har arbetat med produktion och cykelkonstruktion sedan tonåren. Tillsammans med Ölander har han designat och konstruerat allt från racercyklar och mountainbikes till en hybrid som finns representerad i Röhsska museets samlingar. Att bygga vidare på cykelkompetensen med Ölander var naturligt.

AD:n Charlotte Askari är den tredje medlemmen i Meter Bikes.

Första modellen som presenterats under sommaren är Meter Nite, som är en elcykel i limiterad upplaga, endast 99 exemplar tillverkas. Den har en ram i aluminiumlegering med handpolerade svetsfogar. Drivkällan är Shimanos starkaste motor Steps E8000 som egentligen är avsedd för mountainbike. Batteriet är inbyggd i nedre ramröret. Kraften från trampor och motor överförs genom Shimanos drivlina SLX 12 med tolv växlar.

Vi ringer upp Rickard Ölander för lite frågor. Han berättar att de cyklar som hittills visats inte är färdiga cyklar, de har använts för foto. 

-De färdiga 99 cyklarna beräknas komma i slutet av september, säger han och tillägger att många potentiella kunder redan ringer och vill ha ha leverans nu.

Designen och specifikationen av cyklarna är alltså gjord av den svenska trion. Men tillverkningen sker vid en större fabrik i Taiwan, likt många andra cykeltillverkare.

-När cyklarna levereras hit kommer vi ha en slutmontering och genomgång, det ska ju vara långt ifrån massproduktion, säger Rickard Ölander.

Fler modeller

Meter Bikes har aviserat att det kan bli fler elcyklar i produktutbudet. Men Rickard Ölander vill inte röja något konkret kring dessa, förutom att man samarbetar med Shimano.

-Vi har saker i pipen, och det blir efter vårt koncept med limiterade upplagor i lyxigt utförande. Vi har lite olika grejor på skissbordet. Vi ligger lågt med att berätta något ännu, full fokus ligger nu på vår första modell Nite.

En fråga om Meter Nite. Varför väljer ni då Shimanos starkaste motorsystem, som är urstarkt och mer hör hemma i skogen än på gatan?

-Vi har jobbat tätt med Shimano och haft långa diskussioner vilket system vi skulle använda oss av. I den första specifikationen hade vi ett annat motorsystem, men vi ändrade oss efter provcykling. Vi vill ha ett motorsystem som biter tag ordentligt.

Försäljningen kommer att gå förbi den traditionella cykelhandeln. Meter Bikes vända sig direkt till köparna, och marknadsföringen ska bli genom sociala med medier, nätet och press, berättar Rickard Ölander.

Första riktiga visningen av Meter Nite beräknas bli i mitten av september och då i Göteborgstrakten. Fysiskt finns företaget med postadress Lerum.

Läs mer

Annons: