Mer till elcykelpremien i höstbudget

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

Publicerad 29-08-2018/ Det har funnits oro för att den statliga elcykelpremien inte räcker för hela 2018. I regeringen höstbudgeten kommer det anslås mer pengar för att täcka eventuellt underskott. 

Regeringens höstbudget är ännu inte presenterad, men beräknas komma kring 20 september. Som det ser ut i dagsläget har regeringen lagt in mer pengar till elfordonspremien (som även inkluderar motorcyklar och utombordsmotorer) om det tidigare anslaget på 350 milj kronor inte räcker året ut. 

Exakt hur mycket pengar som anslås är inte fastställt, men avsikten är att medel ska läggas till så att alla köpare av elcyklar ska kunna nyttja premien (som är 25 procent, och maximalt 10000 kr).

Detta bekräftas av Martin Kling, som är pressekreterare hos finansmarknadsminister Per Bolund (MP) som alltså är den ansvarige politiker för detta stöd.

Dock finns en hake, och det är utfallet av det stundande riksdagsvalet den 9 september. Flera partier i oppositionen har ju sagt att de vill avskaffa elcykelpremien. Att bilda en ny regeringen kan dock ta tid. Den nuvarande regeringen kan då hinna få igenom höstbudgeten. Men blir det ett snabbt regeringsskifte efter valet, kan det bli en annat budget, kanske utan elfordonspremie.

Per Bolund, finansmarknadsminister (MP). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Läs mer