Med cykel ombord i 250 km/tim

Björn Åslund

Björn Åslund

21 dec 2021

För att möta det ökade intresset för klimatsmarta, bekväma och effektiva tågresor har SJ beslutat att köpa in 25 nya snabbtåg. Tågen blir de snabbaste i Sverige med en topphastighet på 250 kilometer per timme. Och det ska bli cykelplatser ombord.

 

 

De nya tågen kommer att användas för fjärrtågtrafik mellan storstäder i Sverige men även för gränsöverskridande trafik till Danmark och Norge.

För några månader sedan rapporterade vi också om att SJ ska köpa in 25 regionaltåg, också dessa med platser för cykel. Uppenbarligen har SJ fått signaler om att det finns behov av cykeltransporter. Eller om det är EU:s regler om cyklar ombord på tåg, som fått det statliga tågbolaget att inkludera även cyklar.

Den nu aktuella upphandlingen gäller ett kontrakt på minst 25 nya snabbtåg. Tågen kommer att levereras av Bombardier Transportation Sweden AB, som sedan 29 januari 2021 är en del av Alstomkoncernen. Investeringen i nya snabbtåg är en del av SJs satsning på cirka tolv miljarder kronor i nya och upprustade tåg. Av dessa utgör de nya snabbtågen cirka sju miljarder vilket innebär att köpet är en av de allra största tågaffärerna i SJs historia.

– SJ genomför en fantastisk satsning där hela fordonsflottan byts ut eller uppgraderas för att möta efterfrågan på klimatsmarta, bekväma och effektiva resor. Jag är övertygad om att våra kunder kommer att uppskatta våra nya tåg med den absolut senaste tekniken. Att vi går från 200 till 250 kilometer per timme är historiskt, säger SJs fordonsdirektör Arvid Fredman.

 De nya snabbtågen har plats för cyklar, bra bagagelösningar och en fullt utrustad SJ Bistro med varm mat och sittgrupper. Alla system är teknikledande med exempelvis effektiv uppkoppling och radiotransparenta fönster, tysta ljuddämpade vagnar och tåget kan förflyttas med batteridrift för att hantera störningar i elförsörjningen på linjen. De nya tågen förväntas kunna sättas i trafik under 2026.

Läs mer