Marknadsplats breddar med rekonditionerade elcyklar

Björn Åslund

Björn Åslund

6 mar 2024

Marknadsplatsen Refurbed breddar utbudet, och har nu rekonditionerade elcyklar. Här finns bland annat ett utbud av e-mtb av bättre märken.

Refurbed har tidigare erbjudit Sveriges största utbud av rekonditionerad elektronik, med allt från mobiltelefoner och surfplattor till spelkonsoler och robotdammsugare. Nu tar bolaget nästa steg och breddar sortimentet på svenska marknaden. Från den nya “Sport”-kategorin kan man beställa rekonditionerade cykel-, skid- och träningsprodukter.

Produkterna är reparerade och fungerar precis som nya – men till ett lägre pris och med en lägre klimatpåverkan, uppger företaget i sitt pressutskick. 

– Rekonditionering handlar i grund och botten om att förlänga livet på våra saker. Vi måste bli bättre på att ta hand om de resurser vi har! Det är ett tankesätt som fungerar för alla typer av produkter, inte bara elektronik. Målet på sikt är att så många prylar ska kunna rekonditioneras och få nytt liv, säger Therese Almqvist, marknadsansvarig på Refurbed i Sverige. 

Österrike

Företaget Refurbed har sina rötter i Österrike, och en stor finansieringsrunda som gav 630 miljoner kronor, har möjliggjort satsningarna på företagets viktigaste marknader. Däribland Sverige. 

I det nya utbudet finns flera sorters elcyklar, nu professionellt rekonditionerade med 30 dagars provperiod och minst ett års garanti. I sortimentet ingår bland annat rekonditionerade el-mountainbikes och barncyklar, med märken som Bianchi, Merida, Xiaomi, Bemoov och Haibike. 

Vi tittar närmre på företagets hemsida, för att få grepp om satsningen på elcyklar. Där finns ett antal elcyklar, en del från tillverkare vi känner igen på den svenska marknaden, andra mer obekanta från svensk horisont.

Elcyklarna ska alltså ha varit använda, men ska vara renoverade och testade för att funktionellt i nysick, säger Therese Almqvist vid intervju.

– Det kan vara upp till 40 procent billigare än en ny cykel, men vi ger en garanti på 12 månader, framhåller hon.

Underleverantörer

Men det är inte Refurbed som renoverar. Refurbed kan snarare beskrivas som en marknadsplats, som förmedlar varor från underleverantörer. Vilken underleverantören är ska framgå på hemsidan. På flera av elcyklarna finns uppgifter om företaget Ebike Premium i Österrike som leverantör. Dock finns inga uppgifter om företaget hos Refurbed ännu, utan vi får söka upp Ebike Premium separat.

Bilderna på cyklarna ser ut att vara leverantörsbilder på helt nya cyklar. Så frågan är detta elcyklar som varit ute i trafik, eller är det utförsäljning av oanvända elcyklar, alltså lager-rensning?

– Det är rekonditionerade cyklar, säger hon.

– Men produkterna blir som nya, vi har tre olika skick, nyskick, mycket bra och bra, uppger hon.

Läs mer