Många organisationer kräver ökad cykling för att nå klimatmål

Björn Åslund

Björn Åslund

9 nov 2021

I morgon onsdag är det ”Transport Day” på klimatmötet COP26 i Glasgow. Det krävs ökat fokus på cykling och aktiv rörlighet för att nå klimatmålen, anser den europeiska cykelorganisationen ECF (European Cyclists’ Federation).

 

ECF konstaterar att transportdagen nästan uteslutande kommer fokusera på elfordon. 

-Det nämns inget om cykling eller aktiv rörlighet, trots att det kommer att ta årtionden att ersätta fossilbränslebilar med elfordon – tid som vi inte har råd att slösa bort – och det löser heller inte problem med trängsel och stillasittande livsstil, konstaterar ECF i ett nyhetsbrev.

Därför har ECF under den senaste tiden jobbat med att öka medvetenheten om denna brist i klimatförhandlingarna, och att öka investeringar i mer cykling för att nå klimatmålen.

ECF och en samling av mer än 200 organisationer, däribland Greenpeace, PeopleForBikes och Union Cycliste Internationale (UCI), undertecknat ett öppet brev till regeringar vid COP26.

Brevets budskap är enkelt: världen behöver mycket mer cykling om vi ska bekämpa klimatförändringarna. Cykling representerar ett av mänsklighetens största förhoppningar om en förändring mot en koldioxidfri framtid och vi behöver regeringar att åta sig att öka cyklingen.

Enligt sajten https://cop26cycling.com, där brevet också publiceras, så står transporter för 24 procent av världens samlade utsläpp av koldioxid.

Läs mer