Många fler elcyklar, men inte bränder

admin

admin

31 jan 2021

Allt om Elcyklar (på papper) har tidigare berättat om risken för brand när elcykelbatterier laddar. Vi har stött på några fall, men inte många, trots att en del medier försöker trumma ut budskapet om farorna med laddning av cykelbatterier.

Men trots att antalet elcyklar under 2018 snabbt ökat i Sverige så är antalet bränder väldigt litet. En googling ger endast en träff på brand med koppling till elcyklar under 2018.

Träffen handlar om en husbilägare som råkade ut för att ett batteri på förvaring hade självantänt. Det blev dock aldrig någon fullt utvecklad brand från batteriet som förvarades intill ett annat cykelbatteri. Men batteriets yttre blev skadat och obrukbart. Enligt den beskrivning som lämnas var batteriet inte på laddning, men förvarades fullt laddade. Fabrikat på batteri och motorsystem framgår inte.

Av de bränder som redaktionen känner till närmare omständigheter verkar de flesta vara på elcyklar med billiga och enkla elsystem. Den som köper de större tillverkarnas premiumprodukter verkar förskonade.

Läs mer