Lysande betyg vid test av cykellampor

Björn Åslund

Björn Åslund

9 nov 2022

Årets test av cykellampor, gjord av Folksam, innehåller lampor med lång räckvidd för extra säkerhet vid exempelvis cykling i mörker, terräng eller högre hastigheter. Folksams tester visar att det går att hitta cykellampor i prisklasser från 400 kr som ger cyklisten en ökad säkerhet vid mörkerkörning utan att behöva blända annan trafik.

Cykelpendling blir allt vanligare, inte minst med hjälp av elcykelns starka intåg på den svenska marknaden, därmed är det fler som också mörkercyklar. Den vanligaste typen av elcykel är avsedd för 25 km/tim, men det finns även elcyklar som går i 45 km/tim. Högre hastigheter innebär också att belysningen behöver ge betydligt kraftfullare ljus vid mörkercykling för att öka säkerheten.

– Vi tror att många som köper cykellampor gör det för att i första hand synas i trafiken, för att exempelvis inte bli påkörd. I och med att vi cyklar i högre hastigheter så bör vi även fundera över siktsträckan vi behöver för att cykla säkert i exempelvis mörker, säger Anders Ydenius, trafikforskare på Folksam.

Tränings- och tävlingscykling ställer också högre krav på att kunna se tillräckligt bra i högre hastigheter. En enkätundersökning gjord i samband med motionsloppet Vätternrundan visar att cykling i mörker skapar situationer som kan leda till svåra olyckor. Exempelvis hål i marken, plötsliga skarpa kurvor och föremål på vägen. Tidigare undersökning visar att den önskvärda siktsträckan skulle vara minst 20 meter i 20 km/h och 55 meter i 40 km/h.

Anpassade för 25 km/tim

Årets fem testade lampor är anpassade för cykling i 25 km/h med möjlighet att slå om till helljus. Resultaten visar att räckvidden hos flera av de testade lamporna är tillräckliga för högre hastigheter och möjliga att använda även för tävling eller terrängkörning. Även billigare lampor som vi testat tidigare ger ett utmärkt bländfritt ljus och ett bra val för mörkercykling på väg upp till 25 km/h.

– Det är glädjande att utbudet av kraftfulla bländfria cykellampor blivit större. Har cykellampan dessutom både hel och halvljus ökar användningsområdet till annan cykling än bara i trafik. avslutar Anders Ydenius.

Samtliga cykellampor fick Bra val vilket framför allt innebär ett ljus som har både bra räckvidd och bredd. Supernova M99 Mini Pro 25 fick bäst i test med maximalt antal poäng, där räckvidden på helljus nästan nådde 70 meter. I tabellen visas de cykellampor som fick Bra val i testet 2021.

Testade modeller 2021–2022:

Läs mer

Annons: