Annons:

Lättare än man tror att leva utan bil

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

28-05-2019/ Tio familjer i Umeå har provat att leva utan bil under tre månader. Slutsatsen är att det är lättare att leva utan bil än man kan tro. Elcykeln, gärna i kombination med kärra, var en värdefull ersättare vid tillfällen då bilen annars uppfattas som oumbärlig.

Umeå kommun och Handelshögskolan i Umeå har sammanställt resultatet av de bilfria månaderna i en rapport.

Efter testperioden har tre familjer valt att fortsätta leva utan bil och tre familjer överväger att byta till mer miljövänliga bilar. Resterande fyra familjer har kvar bilen, men behåller en del nya vanor och beteenden, framför allt relaterade till vardagsresandet.

Med en kombination av färdmedel, planering och anpassning av vanorna menar projektledarna att transporter går att lösa mer klimatsmart.

– Det som är verkligt slående i det här projektet är att familjernas attityder har förändrats när de har fått prova ett nytt beteende, säger Sofia Isberg, enligt Umeå kommuns hemsidan. Hon är forskare vid Handelshögskolan, Umeå universitet, och har genomfört och analyserat intervjuer med deltagarna.

– Genom att utesluta ett vanebeteende som bilen har varit för dem har de upptäckt att de i många situationer kan klara sig utan bil och de har skapat nya vanor och förutsättningar som underlättat för dem att leva ett bilfritt liv. Samtidigt har de blivit motiverade att reducera bilåkandet och det stärker i sin tur de nya vanorna, säger Sofia Isberg.

I papperstidningen

Allt om Elcyklar 1/2019, papperstidningen eller PDF som fortfarande går att köpa, har en längre artikel om projektets resultat. En av deltagarna i projektet, som fick låna en elcykel, berättar i tidningen hur omställningen fungerade. Rubriken blev ”Vi har inte saknat bilen”.

I nr 1/2019 berättar vi också om erfarenheterna från Jönköping, där många kommunanställda skaffade elcyklar genom förmånscyklar. Det visar sig att främst elcyklisterna minskade sitt innehav av bilar.

Se även länken i faktarutan upp till höger.

Läs mer på Umeås hemsida

http://umea.se/bilfri

(Illustration: Umeå kommun)

Läs mer